Arbuz to kwintesencja wakacyjnego smaku. Doskonale dopełnia smak filetu z indyka i czarnych oliwek. Takie połączenie stanowi doskonałą bazę do lekkiej kolacji lub dodatek do grilla.
Składniki (2 porcje):
- 2 garści ulubionej sałaty
- duży plaster arbuza (około 200 g)
- 1 plaster filetu z indyka (około 200 g)
- oliwki czarne Beach Flower
- 1 średni pomidor
- grzanki z ulubionego pieczywa
- kilka listków bazylii
Marynata:
- 2 łyżki oleju Rapso
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
- Do miski wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojony czosnek oraz indyka. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grilluj mięso z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej z nieprzywierającą powierzchnią. Na koniec smażenia wlej pozostały płyn z marynaty na patelnię i zagotuj go.
- Umytą sałatę porwij na mniejsze kawałki, rozłóż na 2 talerze.
- Arbuza obierz ze skórki, pokrój go w mniejsze kawałki. Ułóż na talerzach.
- Dodaj pokrojone mięso, poprzekrawane na pół oliwki, pokrojonego pomidora oraz grzanki.
- Na koniec całość posyp pokrojoną bazylią i skrop sosem spod mięsa.
- Podawaj od razu.