Tortilla de patatas
fot. mat.pras.

Tortilla de patatas to danie kuchni hiszpańskiej. Jest odmianą omletu w formie placka z jaj z dodatkiem ziemniaków i innych składników.

Potrawa stanowi jedną z popularnych przekąsek (tapas). My proponujemy wersję z pomidorami, które w końcówce lata są najsmaczniejsze. Tortillę przyrządza się w 15 minut. Składniki, które będą nam potrzebne to:

– 5 ugotowanych ziemniaków

– 5 jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)

– 1 cebula

– 12 pomidorków koktajlowych

– 100 g chorizo w plasterkach

– szczypta kurkumy

– olej do smażenia

– sól, pieprz

Jajka mieszamy widelcem i dodajemy przyprawy. Na oleju podsmażamy cebulę, plasterki chorizo i ziemniaki oraz pomidory, które wcześniej również kroimy w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Smażymy kilka minut, a następnie odwracamy na drugą stronę.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *