Lemoniada arbuzowa
fot. mat.pras.

Orzeźwiająca, lekka i pełna letniego smaku – lemoniada arbuzowa to idealny napój na gorące dni. Woda źródlana, naturalna słodycz arbuza, odrobina miodu, świeżo wyciśnięty sok z cytryny tworzą zgrany mix, który ugasi każde pragnienie.

Składniki (na około 1,5 litra):

• 700 g miąższu arbuza (bez pestek)

• 2 cytryny

• 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego

• 500 ml schłodzonej wody Mama i ja

• kilka listków świeżej mięty

• kilka plasterków zielonego ogórka

Wykonanie:

  1. Pokrojonego arbuza razem z miodem i sokiem z 1 cytryny zmiksuj na gładko. Jeśli wolisz klarowny napój przecedź przez sitko.
  2. Do dzbanka wlej arbuzowy sok, dodaj wodę i wymieszaj. Wrzuć miętę, plasterki cytryny, plasterki ogórka, opcjonalnie kawałki arbuza lub zamrożone wcześniej maliny.
  3. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby składniki uwolniły smak i aromat.

materiał prasowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *