fot. mat.pras.

Za chwilę niezwykle ważna w naszej tradycji kolacja wigilijna – istotna także dla osób, którzy nie spożywają produktów odzwierzęcych. Jak ją przygotować, by zachować tradycyjny smak wigilijnych potraw ale w witariańskim wydaniu radzi specjalista w tej dziedzinie Mariusz Budrowski, twórca projektu „Odmładzanie na surowo”.

Witarianizm czyli surowy weganizm zakłada rezygnację z podgrzewania potraw powyżej 48 stopni Celsjusza oraz odstawienie wszelkich dań i produktów przetworzonych. W wegańskiej wersji wyklucza się z diety produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mleko, jego przetwory oraz jajka. Witarianie spożywają więc wyłącznie surowe produkty roślinne (warzywa i owoce), a skoro tak – na ich wigilijnych stołach na pewno nie znajdziemy karpia, śledzi czy gorącej grzybowej. Nie znaczy to jednak, że zabraknie świątecznych dań – będą i pierogi, i barszcz a nawet śledzie (z cukinii) i na deser pierniczki.

Sama idea postnej kolacji wigilijnej i rezygnacji z mięsa to już słuszny kierunek – przyznaje Mariusz Budrowski, wiatarianin od kilku lat, który wybrał ten sposób odżywiania ze względu na zdrowie. Proponujemy jednak pójście o krok dalej i zastąpienie tradycyjnych wigilijnych potraw wiatriańskimi zamiennikami, a gwarantujemy, że samopoczucie po takim posiłku będzie znacznie lepsze niż po zwyczajowej wersji. Nasze tegoroczne Święta mogą być nie tylko smaczne, ale też zdrowe!

Poniżej kilka wybranych przepisów na świąteczne potrawy oraz filmy, które mogą stanowić inspirację do przyrządzenia 12 witariańskich potraw wigilijnych. Smacznego!

  1. Gołąbki z dzikim ryżem w sosie pieczarkowym ?  https://youtu.be/hSepQVSJM-g

Farsz do gołąbków:

•½ szkl. dzikiego ryżu płuczemy pod ciepłą, bieżącą wodą, następnie moczymy w ciepłej wodzie przez około 24 godziny, przepłukując przy tym 2-3 razy.
Po tym czasie odlewamy wodę i jeszcze raz płuczemy. Odsączamy, wrzucamy do robota kuchennego i dodajemy:
• 1 szkl. wymoczonych orzechów włoskich
• ząbek czosnku
• ½ szkl. nieaktywnych płatków drożdżowych
• 1 łyżkę syropu z agawy
• 1 łyżeczkę wędzonej, słodkiej papryki
• 1 łyżeczkę sproszkowanej kolendry
• 1 łyżeczkę majeranku
• 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
• 1 łyżkę sosu sojowego naturalnie fermentowanego (Kikkoman)
• ½ szkl. pulpy z marchewki
• ½ szkl. pulpy z buraków
• ½ szkl. podsuszanych pieczarek 
• 3 łyżki zmielonego, jasnego siemienia lnianego
• pieprz

Wszystkie składniki miksujemy i tak powstały farsz nakładamy łyżką na kiszone liście kapusty zawijając jak gołąbki. Gotowe gołąbki układamy w szklanym pojemniku obok siebie.

Sos pieczarkowy:
• 1 szkl. śmietany z nerkowców 
• 1 szkl. podsuszanych pieczarek 

Przygotowanym sosem polewamy gołąbki i wstawiamy na 2-3 godziny do dehydratora. Posypujemy natką pietruszki
i podajemy z surówką.

  1. Barszcz z kiszonych buraczków ?  https://youtu.be/apuMy-8GybQ 

• 1 szkl. kiszonych buraczków
• 2 szkl. soku z kiszonych buraczków
• średni pomidor
• ząbek czosnku z kiszonych buraczków
• 3 łyżki majonezu z nerkowców 

Wszystko razem miksujemy i odstawiamy na 10-15 minut do połączenia się smaków. Do talerza wrzucamy drobno pokrojone dojrzałe awokado, posypane czarną solą himalajską, zalewamy zupą i posypujemy natką pietruszki.

  1. Śledziki z cukinii ?  https://youtu.be/C7jyY6vQwwE

• jedna mała cukinia

• jedna łyżeczka suszonych zmielonych wodorostów wakame

• 5 łyżek staropolskiego octu jabłkowego

• 5 łyżek oleju tłoczonego na zimno

• biała cebula

• sól

• pieprz kolorowy

Cukinię obieramy i kroimy w podłużne plastry o grubości 1-2 mm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie plastry cukinii, pokrojoną cebulkę i resztą składników delikatnie mieszamy i tak powstałą marynatę zostawiamy na ok. godzinę do połączenia smaków. Po tym czasie wyjmujemy plastry cukinii, na każdy plaster kładziemy odrobinę cebuli
z marynaty, pasek obórka kiszonego i papryki czerwonej. Zwijamy, tworząc roladkę, którą przebijamy wykałaczką.

  1. Chlebki ziołowe

• ½ szkl. nerkowców
• ½ szkl. migdałów 
 Moczymy około 8 godzin, następnie płuczemy, przecedzamy i dodajemy:
• sok z 1 cytryny
• 1 ząbek czosnku
• 2 ½ łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
• pieprz
• 1/3 łyżeczki soli wędzonej
• 1/3 łyżeczki kurkumy
• 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
• 1 łyżkę syropu z agawy
• 1/3 szkl. Wody

Wszystko blendujemy i powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie na folii, na tacce do suszenia. Posypujemy papryką, suszonym tymiankiem, bazylią lub oregano. Suszymy w dehydratorze 12 godzin, następnie za pomocą szpatułki rysujemy kwadraty lub inne dowolne kształty, dzieląc je na małe chlebki. Za pomocą drugiej tacki przewracamy chlebki na drugą stronę i suszymy następne 8-10 godzin. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym, wyłożonym ręcznikiem papierowym, najlepiej szklanym pojemniku.

  1. Pierogi z brukwi z kapustą i grzybami

• 2 brukwie najlepiej 10 cm średnicy
• 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
• 1 łyżka sosu sojowego naturalnie fermentowanego

Brukiew obieramy i kroimy najlepiej na szatkownicy w bardzo cienkie plastry. Wykorzystujemy tylko te większe plastry ze środka. Wkładamy do miski, dodajemy olej i sos sojowy, mieszamy i zostawiamy na 2 godziny żeby zmiękły.

Farsz do pierogów:

• 1 szkl. drobno pokrojonej kapusty kiszonej z marchewką
• ½ szkl. podsuszanych pieczarek
• 1 łyżka syropu z agawy

Jeżeli pieczarki mamy w plastrach to kroimy je na drobno, dodajemy kapustę i agawę. Wszystko dokładnie mieszamy
i gotowy farsz nakładamy na plastry brukwi. Plaster z farszem składamy na pół i suszymy w dehydratorze około
4-5 godziny.

  1. Piernikowe ciasteczka ?  https://youtu.be/F2t2_HZ-GiI

• 3 szkl. mąki migdałowej

• 1/4 szkl. melasy

• 1/4 szkl. cukru kokosowego

• 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

• 2 łyżki wody

• 1 łyżeczka cynamonu

• 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

• 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

​Wsypujemy wszystko do miski i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm i wykrajamy ciasteczka.

Układamy je na tacce do suszenia i suszymy ok. 10 h w temp. 48 st. C.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *