Patelnia kamienna znana jest od kilkuset lat jako świetne narzędzie do przyrządzania posiłków. Wszystko z powodu jej wytrzymałej konstrukcji i wyjątkowych właściwości. Jeśli dopiero zamierzasz wdrożyć ją do swojej kuchni, poniżej znajdziesz kilka porad, jak prawidłowo użytkować to jedyne w swoim rodzaju naczynie kuchenne.
Czym jest patelnia kamienna?
Pierwotnie tzw. „kamionka” była połączeniem ceramiki i gliny wypalanej w wysokiej temperaturze, co czyniło ją niezwykle trwałą. Charakteryzowała się też odpornością na odpryski i świetnym utrzymywaniem ciepła.
Taka patelnia dostępna jest w różnych rozmiarach, kształtach i kolorach. Dziś w większości nowoczesnych kuchni jest glazurowana i na takim wariancie skupiamy się w niniejszym artykule.
Dlaczego warto z niej korzystać?
Istnieje szereg korzyści wynikających z korzystania z patelni kamiennej, a oto kilka z nich:
- wszechstronność – można ją myć w zmywarce, używać w kuchence mikrofalowej i piekarniku, prócz oczywiście gazówki. W przeciwieństwie do szkła nie ma potrzeby dostosowywania temperatury pieczenia w trakcie korzystania z piekarnika,
- łatwość użytkowania – dobrej jakości patelnia tego typu ma powierzchnię tak gładką i mocną, że prawie nieprzywierającą. Smażone potrawy uwalniają się z łatwością, a sprzątanie naczynia to pestka,
- odporność – bez większej hiperbolizacji, nie musisz zbyt delikatnie obchodzić się z patelnią kamienną. Niezależnie od okoliczności musiałbyś naprawdę ciężko napracować się nad tym, aby doszło do zarysowań, pęknięć lub większych uszkodzeń,
- zdolność do zatrzymywania ciepła – patelnia bardzo dobrze zatrzymuje ciepło i równomiernie je rozprowadza. Jeśli lubisz zarumienione narożne kawałki mięsa i warzyw, jest to idealny wybór dla Ciebie! Ponadto aspekt ten sprawia, że idealnie nadaje się do serwowania dań z piekarnika bezpośrednio na stół, utrzymując ciepłe jedzenie podczas posiłków,
- krawędzie – rzeczy, których używamy na co dzień, powinny oferować przede wszystkim funkcjonalność i nie inaczej jest w przypadku tej patelni. Z powodu jej krawędzi oferuje to samo, co wok, czyli zapewnienie odpowiednio głębokiej powierzchni.
Wskazówki dotyczące użytkowania
Oto kilka wskazówek dotyczących użytkowania patelni kamiennej
- zamrażarka do piekarnika – patelnię kamienną można bez większych problemów przenieść do piekarnika, pod warunkiem, że ten będzie nienagrzany. Pozwoli to naczyniu optymalnie się nagrzać i zwiększy jakość samego smażenia,
- unikanie grilla – w przypadku większości modeli najlepiej jest unikać stawiania ich na grill, ponieważ wbrew pozorom może to doprowadzić do poważnych uszkodzeń i ubytków.
Podsumowanie
Wprowadzenie patelni kamiennej do kuchni sprawi, że pomieszczenie to czeka niemała rewolucja. W końcu mowa tu o wielofunkcyjnym narzędziu, które będzie perfekcyjnym rozwiązaniem dla miłośników mięs, ryb i smażonych warzyw. Niemniej rozsądne jest wybieranie tylko modeli wysokiej jakości i niezapominanie o bezpiecznym ich używaniu.