Domowy kisiel żurawinowy z malinami
fot. mat.pras.

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten prosty deser przygotujesz w kilkanaście minut, a jego smak przyniesie wspomnienie domowej kuchni z dzieciństwa.

Składniki:

  • 200 g świeżej żurawiny
  • 80 g malin
  • 20 g borówek (opcjonalnie)
  • 400 ml wody Mama i ja
  • 40-50 g cukru lub miód do smaku
  • 1 duża łyżka skrobi ziemniaczanej + 30 ml wody

Wykonanie:

  1. W rondelku umieść żurawinę, zalej wodą i gotuj, pod przykryciem 6-7 minut.
  2. Dodaj maliny i borówki, cukier i gotuj kolejne 5 minut.
  3. Całość przetrzyj przez sitko lub zmiksuj na gładko.
  4. Skrobię wymieszaj z wodą, aby nie było grudek i wlej do rondelka.
  5. Mieszaj rózgą, aby nie zrobiły się grudki i zagotuj.
  6. Podawaj z owocami lub bez.

materiał prasowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *