Deser bezglutenowy z nasionami chia i mango – nikt mu się nie oprze. jest przepyszny i bardzo zdrowy.
Składniki:
- 300ml napoju roślinnego ( np. migdałowego Ocelio)
- 5 łyżek nasion chia
- 150g mascarpone
- 15 – 20 g cukru waniliowego
- 2 szt. Mango
- Wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
- 250 ml napoju roślinnego wymieszać z nasionami chia i odstawić do lodówki na 6h (aż nasiona napęcznieją)
- Mascarpone wymieszać blenderem z pozostałą ilością napoju i cukrem. Do masy dodać napęczniałe nasiona chia i całość delikatnie wymieszać łyżką.
- Mango obrać, mniejsza część zostawić do dekoracji, resztę zmiksować blenderem na gładka masę.
- Do szklanek na dno dodać masę z nasionami chia, następnie warstwę masy z mango, a na wierzchu ułożyć dekorację z kawałków mango i posypać wiórkami kokosowymi.