Mocktail – wakacyjny drink bez alkoholu
fot. mat.pras.

Beztroski, wakacyjny czas to idealny moment na testowanie nowych, smakowitych drinków. Nie każdy jednak może lub chce spożywać alkohol. W takiej sytuacji warto sięgnąć po mocktaile, bezalkoholowe drinki, idealne na upalne dni.

Poznaj przepisy na kultowe koktajle w wersji virgin oraz niecodzienne drink z azjatyckim twistem!

Czym jest mocktail? To bezalkoholowa wersja klasycznego drinka, której popularność rozpoczęła się w Ameryce. Jego nazwa pochodzi z języka angielskiego i tłumaczy się ją jako „udawany koktajl”. Mocktaile powstają zazwyczaj na bazie soków, napojów gazowanych, toniku czy espresso. Dziś bezalkoholowe drinki to nie tylko domowa alternatywa na wieczór ze znajomymi, ale także stała pozycja w kartach wielu restauracji czy barów. Dziś prawie każda wersja popularnego drinka posiada swoją bezalkoholową alternatywę. Mojito, Aperol, Cuba Libre, Pina Colada – to tylko niektóre z koktajli, które występują również w wersji bez bąbelków. Dostępne są w wielu lokalach w Polsce, ale bez problemu można wykonać je także w domowym zaciszu. 

Orzeźwiające Mojito Virgin 

Składniki (na 2 porcje): 

  • kilka listków mięty,
  • 1 limonka,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 300 ml wody gazowanej,
  • kilka kostek lodu. 

Wykonanie: Do wysokiej szklanki dodaj kilka listków mięty. Limonkę pokrój na ćwiartki i z jednej wyciśnij sok. Dodaj cukier. Za pomocą widelca bądź łyżki uciskaj przez chwilę całość. Następnie dodaj lód i całość zalej wodą gazowaną. Do środka dołóż ćwiartkę limonki.

Król wakacji – Aperol Virgin 

Składniki (na 2 porcje): 

  • 1 pomarańcza, 
  • kilka kostek lodu,
  • 40 ml syropu pomarańczowego, 
  • 300 ml toniku,
  • gazowana woda mineralna. 

Wykonanie: Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój w plastry. Do szklanki wrzuć kawałek pomarańczy, dodaj kilka kostek lodu. Wlej 20 ml syropu pomarańczowego oraz trochę wody gazowanej. Wrzuć kilka kostek lodu i kilka kawałków pomarańczy.

Słodka Pina Colada Virgin

Składniki (na 2 porcje): 

  • 100 ml mleka kokosowego,
  • 200 ml soku ananasowego,
  • kruszony lód,
  • kawałki świeżego ananasa.

Wykonanie: W blenderze umieścić mleko kokosowe, sok ananasowy oraz kruszony lód. Zblendować i przelać do wysokich szklanek. Świeżego ananasa pokroić i dodać do szklanki. 

Klasyk – Cuba Libre Virgin 

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 ml toniku,
  • 200 ml Coca-Coli,
  • 20 ml soku z limonki,
  • 1 limonka,
  • kilka kostek lodu.

Wykonanie: Do wysokiej szklanki wlej tonik, colę oraz sok z limonki. Całość wymieszaj i dodaj kilka kostek lodu. Limonkę umyj i pokrój na plastry. Do szklanki dodaj 2 kawałki owocu i całość delikatnie wymieszaj.

Mocktaile z azjatyckim twistem

Poza tradycyjnymi smakami mocktaili wielu bartenderów opracowuje swoje autorskie przepisy, które wyróżnia oryginalny smak. Fanom kuchni azjatyckiej z pewnością do gustu przypadną wietnamsko-tajskie wariacje na temat bezalkoholowych drinków. Jedną z restauracji, która w swojej karcie posiada takie pozycje, jest warszawska restauracja Wi-Taj. W restauracyjnym menu znajdziemy takie propozycje jak PHU QUOC, czyli orzeźwiający mocktail na bazie trawy cytrynowej, syropu imbir-chilli, soku z limonki i sody imbirowej. Fanom nieco słodszych propozycji do gustu z pewnością przypadnie mocktail HANOI NIGHT, składający się z różowej guawy, soku z limonki oraz soku z żurawiny. Restauracja przygotowała także propozycję dla wielbicieli nieoczywistych smaków – KYOTO to połączenie syropu matcha, soku z cytryny, tajskiej bazylii oraz sody imbirowej. Jeśli mieszkacie w Warszawie lub macie w planach wakacyjną wycieczkę do stolicy, warto odwiedzić to miejsce i spróbować orzeźwiających propozycji z karty Wi-Taj. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *