Bataty na trzy sposoby

fot. mat. pras./Orchidea Creative Group

Punkt wyjścia dla trzech dań to 12 umytych batatów.  Trzeba je włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem.

Indie

Składniki (4 porcje):

  • 80 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
  • puszka ciecierzycy
  • ½ cebuli
  • bek czosnku
  • łyżka soku z limonki
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.

Meksyk

Składniki (4 porcje):

  • 150 g mieszanki Finezja mix z roszponką marki Eisberg
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • dojrzały pomidor
  • połowa czerwonej papryki
  • mała cebula
  • sok z połówki limonki
  • łyżeczka płatków chilli
  • 3 łyżki śmietany
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję mix,
kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą
i pieprzem do smaku. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i listkami kolendry.

Grecja

Składniki (4 porcje):

  • 160 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
  • ser feta 80 g
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • pół szklanki szczypiorku
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ząbek czosnku
  • mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.