Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem

fot. mat.pras.

Poczuj powiew wiosny na swoim talerzu! Tym razem naleśniki.

Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Czas poczuć ją nie tylko w powietrzu. Oto prawdziwie wiosenne danie: naleśniki ze szpinakiem i żótym serem.

Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:

– 300 ml mleka

– 1 szklanka mąki pszennej

– 1 jajko

– sól, cukier do smaku

– garść młodego szpinaku

– olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.

Składniki na farsz:

– 200 g sera podlaskiego MSM Mońki

– 200 g młodego szpinaku

– 7 ząbków czosnku

– pieprz grubo mielony do smaku

– klarowane masło do podsmażenia naleśników

Wykonanie:

Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać. Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor. Można podawać z sosem serowo śmietanowym.

Sos:

– 2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g .

– 150 ml kwaśnej śmietany 12%

– pieprz czarny do smaku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.