Jeśli deser, to najlepiej przygotowany w zaciszu własnej kuchni. Masz wpływ na składniki. Proste do zrobienia i smaczne są chrupki ryżowe.
Chrupki ryżowe świetnie sprawdzą się jako przekąska na każdą okazję! IDo ich przygotowania zapros dzieci. Będzie wesoła i smaczna zabawa.
Składniki (około 20 szt):
1 szklanka ryżu
1,5 szklanki wody Mama i ja
2 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
50 g gorzkiej czekolady
kilka łyżek mleka lub śmietanki 30%
Wykonanie:
- Ryż zalej wodą i gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż woda się wchłonie. Ryż powinien być miękki (nie rozgotowany).
- Do gorącego jeszcze ryżu dodaj 2 łyżki wiórków kokosowych i wymieszaj. Całość ostudź. Następnie zwilż dłonie i uformuj kulki ryżowe.
- Czekoladę rozpuść z mlekiem lub śmietanką w kąpieli wodnej i zamocz każdą kulkę do połowy w płynnej czekoladzie. Następnie obtocz wiórkami kokosowymi
- Odłóż do zastygnięcia czekolady.