Babka – wielkanocny przysmak. W wersji z ponczem, karmelem i migdałami pięknie ozdabia wielkanocny stół, dumnie prezentując się wśród innych wypieków. Choć to potrawa tradycyjna, w takiej odsłonie zachwyci wszystkich na nowo.
Składniki
• 300 g mąki pszennej
• 7 g drożdży suszonych
• 4 jajka L
• 120 g masła roztopionego
• 100 ml mleka (lekko ciepłego)
• 4 łyżki cukru
• szczypta soli
Składniki
• 0,3 l soku wyciśniętego z pomarańczy
• 4 łyżki rumu
• 100 g karmelek
• 100 ml śmietany 36%
• garść migdałów KRESTO SELECT
• garść płatków migdałowych KRESTO
Wykonanie
- Wszystkie składniki oprócz masła przełóż do misy miksera i miksuj z hakiem do ciasta drożdżowego około 5–7 minut.
- Po tym czasie dodaj masło i miksuj jeszcze do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto powinno być luźne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1–2 godziny, do podwojenia się masy ciasta.
- Formę do ciasta wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, przelej ciasto. Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30–40 minut do ponownego podwojenia się masy ciasta.
- Nagrzej piekarnik do 165°C i piecz ciasto około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmij z foremki i studź na kratce.
- Sok z pomarańczy połącz z rumem i nasącz płynem babkę (nadal ułożoną na kratce).
- Karmelki przesyp na patelnię i doprowadź do ich rozpuszczenia, często mieszając. Dodaj kremówkę, dokładnie wymieszaj, zagotuj. Lekko przestudzonym karmelem polej babkę (nadal ułożoną na kratce).
- Na koniec posyp ciasto płatkami migdałów oraz ozdób ją całymi migdałami.