fot. mat. prasowy

Pyszne i wegańskie danie na grilla? Polecamy szaszłyki na bazie kotletów sojowych, warzyw i pysznej marynaty z pesto.

Pełne aromatu danie z pewnością zachwyci nie tylko miłośników wegańskich opcji, ale również pozytywnie zaskoczy fanów mięsnych przysmaków. Smacznego!

Składniki:

  • opakowanie kotletów sojowych
  • warzywa: pieczarki, papryka, cebula, cukinia, rzodkiewka
  • olej rzepakowy Rapso
  • ulubione przyprawy na grilla np. wędzona papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz itd.

Marynata z pesto:

  • 60 g świeżych liści bazylii
  • 50 g migdałów w płatkach KRESTO
  • ok 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu

Wykonanie:

1. Kotlety sojowe zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut (na początku będą się unosić więc można obciążyć je np. talerzykiem).

2. Odsącz je na sitku z wody i poczekaj aż ostygną. Po tym czasie w rękach wyciśnij z nich wodę. Kotleciki można przekroić na pół.

3. Do blendera włóż składniki na marynatę i całość zblenduj.

4. Do pojemnika włóż kotlety oraz pesto. Zamknij szczelnie pojemnik i całość potrząsaj aż kotlety będą pokryte marynatą. Tak przygotowane mięso sojowe wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

5. Kolejnego dnia umyj i pokrój pozostałe składniki na szaszłyki.

6. Polej je olejem rzepakowym, przypraw i dokładnie wymieszaj.

7. Na długie patyczki nadziewaj kolejno warzywa oraz zamarynowane sojowe kotlety.

8. Szaszłyki grilluj lub upiecz w piekarniku.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *