Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii to doskonały wybór na lekki, zdrowy posiłek. Delikatny smak warzyw podkreślają aromatyczne przyprawy, tworząc pyszną kompozycję.
Składniki (6 porcji):
- 1 cukinia
- 450 g mrożonego zielonego groszku
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 700-800 ml wody Mama i ja
- Łyżka masła + łyżka oleju rzepakowego
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- Sól i pieprz
- Serek topiony (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Cebulę, czosnek i cukinię pokrój i podsmaż na maśle z oliwą.
2. Dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, zalej wodą. Gotuj razem 5 minut.
3. Wsyp mrożony groszek i gotuj kolejne 10 minut (do miękkości warzyw).
4. Następnie całość zmiksuj na gładki krem. Opcjonalnie możesz dodać serek topiony dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji i wyrazistego smaku.
5. Podawaj z domowymi grzankami.
materiał prasowy