Zupa z groszku i cukinii
fot. mat.pras.

Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii to doskonały wybór na lekki, zdrowy posiłek. Delikatny smak warzyw podkreślają aromatyczne przyprawy, tworząc pyszną kompozycję.

Składniki (6 porcji):

  • 1 cukinia
  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 700-800 ml wody Mama i ja
  • Łyżka masła + łyżka oleju rzepakowego
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Serek topiony (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Cebulę, czosnek i cukinię pokrój i podsmaż na maśle z oliwą.

2. Dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, zalej wodą. Gotuj razem 5 minut.

3. Wsyp mrożony groszek i gotuj kolejne 10 minut (do miękkości warzyw).

4. Następnie całość zmiksuj na gładki krem. Opcjonalnie możesz dodać serek topiony dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji i wyrazistego smaku.

5. Podawaj z domowymi grzankami.

materiał prasowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *