Zupa owocowa
fot. mat.pras.

Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i owocowej nuty. Zupa owocowa z lanymi kluseczkami to lekka, prosta w przygotowaniu i pożywna propozycja w sam raz na wakacyjny czas.

Składniki (6-8 porcji):

  • 1 litr wody Mama i ja
  • 250 g truskawek
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 50 g malin
  • 2-3 śliwki
  • 1-2 goździki
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie, do smaku)

Składniki na lane kluseczki:

  • 1 jajko
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżka wody Mama i ja
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Do garnka wlej wodę i dodaj umyte i oczyszczone owoce pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj sok z cytryny, goździki i cukier do smaku.
  2. Gotuj 8-10 minut na średnim ogniu.
  3. Lane kluseczki przygotuj mieszając rózgą jajko z mąką i szczyptą soli. Dodaj wodę, jeśli masa jest zbyt gęsta. Powinna być dość lejąca, aby łatwo, za pomocą łyżki, wlewać ją do zupy.
  4. Na 2 minuty przed końcem gotowania zupy, dodaj lane kluseczki.

materiał prasowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *