Jagielnik. Smakowity deser, z mnóstwem składników o dobroczynnym wpływie na nasz organizm, a do tego – tak szybki i prosty w wykonaniu!
Jagielnik to kremowa masa jaglana, na orzechowym spodzie, polana daktylowym karmelem. Słodkość, na którą można sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia – znakomita na wyjątkowe okazje, idealna na co dzień – do filiżanki aromatycznej kawy.
Wiosną wiele osób z większą uwagą stara się przestrzegać diety, która pozwala zadbać o sylwetkę. Na szczęście, to nie oznacza konieczności rezygnacji z deseru! Wykorzystując dobrej jakości składniki, można przygotować pyszne ciasto – dla każdego, dla wegan, jak również dla tych, którzy nie chcą obciążać organizmu nadmiarem cukru czy kalorii. Jagielnik ma jeszcze jeden dodatkowy atut – by go przygotować, nie trzeba nawet włączać piekarnika.
Składniki:
Spód
- 200 g migdałów Bakalia Sante
- 100 g daktyli suszonych Bakalia Sante
- 100 g kremu orzechowego Peanut Butter Sante
- 30 g kakao
- 30 g oleju kokosowego dobrej jakości
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 3 łyżki wody
Masa
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej Sante
- 3 szklanki napoju migdałowego Sante Organic
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego Sante
- 120 g orzechów nerkowca Bakalia Sante
- sok z 1 cytryny
- ziarenka z 1 laski wanilii
- opcjonalnie rodzynki sułtańskie Bakalia Sante
- 1/2 łyżeczki soli Sante
Karmel
- 200 g suszonych daktyli Bakalia Sante
- 100 g kremu orzechowego Peanut Butter Sante
- 5 łyżek wody
- Orzechy ziemne solone Bakalia Sante
Przygotowanie:
Daktyle moczymy 15 minut we wrzątku, następnie siekamy. Migdały mielimy w malakserze. Do zmielonych migdałów dodajemy daktyle, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy oraz wodę.
Całą masę blendujemy do czasu uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Masą wykładamy spód foremki (ok. 21 cm). Spód wstawiamy do lodówki.
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy napój migdałowy. Do wrzącego napoju dodajemy kaszę oraz orzechy nerkowca. Całość gotujemy na małym ogniu przez minimum 20 minut, co jakiś czas mieszamy. Całość lekko studzimy.
Ugotowaną kaszę z nerkowcami wrzucamy do malaksera z ostrzami, dodajemy cukier trzcinowy, sok z cytryny, sól oraz ziarenka wanilii. Po dokładnym zblendowaniu, opcjonalnie możemy dodać rodzynki. Masa powinna być gęsta i szybko tężeć. Masę jaglaną wykładamy na przygotowany wcześniej spód.
Przygotowujemy karmel. Daktyle moczymy we wrzątku przez kilka minut, siekamy i blendujemy z masłem orzechowym oraz ok. 5 łyżkami wody (najlepiej dodawać je sukcesywnie, aby karmel uzyskał pożądaną konsystencję). Gotową masę przekładamy na wierzch naszego sernika, na końcu posypujemy orzechami ziemnymi. Wkładamy na noc (lub kilka godzin) do lodówki. Gotowe – smacznego!