Zielone gofry
fot. mat.pras.

Choć gofry kojarzą się z nadmorskim przysmakiem to nie trzeba ich traktować wyłącznie jako słodką przekąskę. W zależności od doboru składników mogą być zdrowym i zbilansowanym posiłkiem.

Dietetyczka i ekspertka marki Breville – Natalia Dziok, zdradza swoje propozycje na rozpływające się w ustach gofry, w wielu wariantach smakowych, dziś zielone gofry matcha. Pamiętaj, że przepis to tylko połowa sukcesu. Niezbędna będzie gofrownica, w której upieczesz idealnie chrupiące na zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku gofry. Kluczowa będzie jej moc, ale także nieprzywierająca powłoka, np. ceramiczna, która jest bardzo odporna na zarysowania. Naturalna powłoka ceramiczna przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe przekąski można przygotować szybciej.

Zielone gofry matcha z pistacją i świeżymi malinami

Pierwsza propozycja jest połączeniem modnych składników: matchy i pistacji z letnim klasykiem, czyli malinami. – Matcha, jest bogata w antyoksydanty i dla wielu osób jest znana pod nazwą „najzdrowsza herbata świata”. Ma działanie neuroprotekcyjne, wpływa pozytywnie na koncentrację i zdolności poznawcze, pomaga kontrolować gospodarkę węglowodanową i lipidową, a także wspiera redukcję masy ciała. Pistacje są pełne zdrowych tłuszczów, żelaza, magnezu, cynku, potasu, witamin z grupy B czy witaminy E – podkreśla Natalia Dziok, dietetyk i ekspert australijskiej marki Breville, produkującej małe urządzenia gospodarstwa domowego, jak gofrownice czy ekspresy do kawy. – Zielone gofry będą prawdziwą ucztą dla podniebienia, a dodatek świeżych malin nada im owocowej lekkości i świeżości. Maliny to prawdziwa skarbnica zdrowia! Dostarczają cennych witamin C, E oraz z grupy B, a także kwasu foliowego, magnezu i wapnia – dodaje dietetyczka.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej lub wymieszanej pół na pół pełnoziarnistej i jasnej)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru/ ksylitolu lub 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej matchy
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka lub dowolnego napoju roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki posiekanych pistacji
  • 1 szklanka świeżych malin
  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od połączenia w dużej misce mąki, proszku do pieczenia, soli, cukru i matchy. W osobnym naczyniu ubij jajka, a następnie dolej mleko i olej, zmiksuj ze sobą. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż masa będzie gładka. Na koniec wsyp posiekane pistacje i delikatnie połącz je z ciastem.

Rozgrzej gofrownicę – pomarańczowa lampka pokaże Ci, że urządzenie jest gotowe do pracy. Posmaruj obie płytki gofrownicy olejem, wlej porcję ciasta na środek każdej formy. Piecz gofry aż będą złociste i chrupiące (około 2-3 minut). Podawaj je z dodatkiem malin i cukrem pudrem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej zbilansowany posiłek, dodaj źródło białka: twarożek, jogurt, skyr czy serek wiejski!

materiał prasowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *