Delikatna w smaku, pobudzająca, niezawierająca żadnych kalorii – mowa o pysznej herbacie zielonej. To także ogromne źródło przeciwutleniaczy i innych wartości odżywczych. Możemy ją pić o każdej porze dnia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy odczuwamy spadek energii lub po prostu mamy ochotę na smaczny napar. Jakie są rodzaje zielonej herbaty i dlaczego warto ją pić?
Pochodząca z Chin herbata zielona jest najstarszą herbatą świata. Przygotowywana tylko z liści kamelii chińskiej swój smak i naturalny kolor zawdzięcza delikatnemu utlenieniu. Obecne, oprócz Chin, plantacje dobrych jakościowo krzewów herbacianych są w Japonii, Wietnamie, Indonezji oraz na Sri Lance. Wbrew pozorom, przygotowanie dobrego naparu z tej odmiany herbaty to niełatwe zadanie. Każdy rodzaj herbaty zielonej możemy łatwo przeparzyć, co z kolei powoduje jej gorzki, niesmaczny posmak. Standardowo, zieloną herbatę powinniśmy zalewać wodą o temperaturze między 80 a 90°C i parzyć pod przykryciem maksymalnie 3 minuty, ale nie mniej niż 2 – warto zatem zaopatrzyć się w zegarek i specjalny termometr do wody. Według tradycyjnego chińskiego procesu zaparzania pierwszy napar należy wylać, a spożyć dopiero drugi. Liście zielonej herbaty możemy wykorzystać kilkukrotnie, a każde następne parzenie charakteryzuje się delikatniejszym smakiem. Oprócz klasycznej istnieje kilka ciekawych rodzajów tej herbaty, na które warto zwrócić większą uwagę, a na pewno spróbować.
Gunpowder – chińska klasyka
Odmiana Gunpowder pochodzi z prowincji Anhwei. Swoją nazwę zawdzięcza nietypowo zwiniętym listkom, przypominającym niewielkie kulki prochu strzelniczego, które rozwijają się po zalaniu. Po zaparzeniu posiada charakterystyczny słodko-gorzki smak, chociaż niektórzy wolą drugi, delikatniejszy napar. Herbatę Gunpowder dobrze włączyć do codziennej diety: pierwsza, mocniejsza filiżanka pobudzi do działania dzięki dużej zawartości teiny, sprawdzi się więc idealnie do śniadania. Kolejne napary z tych samych liści mają właściwości odprężające, warto ją zatem zaparzyć do wieczornego filmu lub książki.
Sencha – japońska alternatywa
Najpopularniejsza japońska odmiana herbaty zielonej to sencha. Liście zbiera się na przełomie kwietnia i maja, a proces utleniania zachodzi przy użyciu pary wodnej. Tak przygotowane przypominają małe igiełki. Sencha charakteryzuje się mocno owocowo-trawiastym, delikatnie morskim aromatem oraz posiada intensywną, przepiękną złoto-zieloną barwę. Należy ją parzyć w 80°C. Japońska sencha polecana jest osobom odchudzającym się, ponieważ ułatwia trawienie i wspomaga spalanie tłuszczu. Jest także bogatym źródłem polifenoli, odpowiadających za zwalczanie wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia skóry.
Matcha – japoński zielony proszek
Mocno zielona japońska matcha to rodzaj sproszkowanych liści herbaty zielonej. Historyczna popularność matchy zaczyna się u… mnichów buddyjskich w XVIII wieku, którzy zauważyli, że sproszkowana herbata pomaga im utrzymać wielogodzinną koncentrację podczas medytacji. Różnicą między innymi odmianami tej herbaty – oprócz formy, w jakiej ją kupujemy – jest uprawa wykorzystywanych do matchy krzewów. Jej charakterystyczny smak przypominający umami uzyskuje się poprzez mocne zacienienie plantacji – jest to kluczem w jej uprawie. Osoby dopiero zaczynające przygodę z tą odmianą muszą przyzwyczaić się do mocnej kwasowości, podobnej jak w kawie. Stąd też matcha jest często porównywana z kawą, ponieważ działa jak naturalny energetyk. Posiada ogromną ilość teiny, której pobudzający efekt – w przeciwieństwie do kofeiny – utrzymuje się kilka godzin i wypłukuje się z organizmu „stopniowo”.
Kompozycje z zieloną herbatą
Herbata zielona stanowi także doskonałą podstawę do różnych herbacianych mieszanek. Dodaje się do niej liofilizowane lub kandyzowane owoce i bakalie, suszone płatki kwiatów, czasami inne rodzaje herbaty. Najczęściej można ją także spotkać z kwiatowymi ekstraktami, na przykład z ekstraktem jaśminowym, nadającym przepiękny zapach i słodkawy, wyjątkowy smak.
– Herbata zielona stanowi doskonałe źródło porannej energii szczególnie dla tych, którzy zrezygnowali z picia kawy i szukają innego zdrowego energetyka. Aby w pełni cieszyć się głębokim smakiem i właściwościami, pamiętajmy o odpowiednim jej przyrządzaniu: im krócej jest parzona tym pozyskany smak jest delikatniejszy. Do tradycyjnej zielonej herbaty możemy także – jak w przypadku czarnej – wrzucić różne dodatki: miód, sok z cytryny, konfiturę różaną lub syrop z dzikiej róży – dodaje Piotr Duniec z English Tea Shop Polska.
Kubek naparu z każdego rodzaju herbaty zielonej to doskonałe antidotum na jesienno-zimową chandrę i zmęczenie. Oprócz właściwości pobudzających i energetyzujących to prosta droga do smuklejszej sylwetki, lepszego samopoczucia, młodszej skóry i większej odporności. Warto włączyć ją do codziennej diety jako pyszny dodatek do śniadania lub kolacji, aby w pełni korzystać z jej dobroczynnych wartości.
Matcha to świetna sprawa, polecam każdemu nie tylko na pobudzenie, ale tak ogólnie dla poprawy zdrowia.