fot. mat. prasowy

Prosty w wykonaniu, zdrowy i pyszny – wegański chlebek na bazie mieszanki ziaren. Świeże pieczywo z chrupiącą skórką to pomysł na zarówno szybkie śniadanie, jak i leniwy lunch.

Składniki (na keksówkę):

  • 2 szklanki mieszanki ziaren KRESTO (słonecznik, pestki dyni, orzeszki pinii)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego KRESTO
  • 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego 
  • 1 garść orzechów włoskich KRESTO
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • 1,5 szklanki wody 
  • 3 łyżki syropu z agawy 

Wykonanie:

  1. Do miski wsyp: 1,5 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki mieszanki ziaren KRESTO,1/4 szklanki siemienia lnianego, garść orzechów włoskich, 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego oraz sól. 
  2. Do drugiej miski wlej 1,5 szklanki wody, 3 łyżki syropu z agawy i 4 łyżki oleju rzepakowego.
  3. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj do połączenia. Pozostaw na około 3 godziny do napęcznienia. 
  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę – dociśnij i wyrównaj.
  5. Włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez godzinę. Chleb pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *