Prosty w wykonaniu, zdrowy i pyszny – wegański chlebek na bazie mieszanki ziaren. Świeże pieczywo z chrupiącą skórką to pomysł na zarówno szybkie śniadanie, jak i leniwy lunch.
Składniki (na keksówkę):
- 2 szklanki mieszanki ziaren KRESTO (słonecznik, pestki dyni, orzeszki pinii)
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki siemienia lnianego KRESTO
- 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 1 garść orzechów włoskich KRESTO
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki syropu z agawy
Wykonanie:
- Do miski wsyp: 1,5 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki mieszanki ziaren KRESTO,1/4 szklanki siemienia lnianego, garść orzechów włoskich, 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego oraz sól.
- Do drugiej miski wlej 1,5 szklanki wody, 3 łyżki syropu z agawy i 4 łyżki oleju rzepakowego.
- Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj do połączenia. Pozostaw na około 3 godziny do napęcznienia.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę – dociśnij i wyrównaj.
- Włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez godzinę. Chleb pozostaw do całkowitego wystudzenia.