Szakszuka z mieszanką sałat

fot. mat.pras.

Szakszuka to danie z jajek i pomidorów. Wspaniałe na ciepłe śniadanie lub kolację. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, choć dokładnie nie wiadomo skąd, bo wiele krajów rości sobie do niej prawa. 

Składniki:

  • 3 garście mieszanki sałat Finezja mix marki Eisberg
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • mały ząbek czosnku
  • 100 g czerwonej papryki
  • 70 g kiełbasy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • 3 jajka
  • czerwona cebula
  • świeże pieczywo

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). Przed podaniem dodać mieszankę sałat Finezja mix. Szakszuka gotowa. Można podawać ze świeżym pieczywem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.