Boże Narodzenie to czas jedyny w swoim rodzaju, także pod względem kulinarnym. Co zatem przyrządzić, by nadać tym świętom niezwykły smak? Bonduelle inspiruje do przygotowania pysznych i oryginalnych potraw, pełnych wartościowych warzyw.
Boże Narodzenie to świetna okazja, by skorzystać z nowych, kulinarnych pomysłów i zaskoczyć gości wyjątkowym menu. Kulinarne tradycje tych świąt są niezwykle bogate, warto jednak wyjść poza nie i zaserwować bożonarodzeniowe klasyki w zupełnie nowej odsłonie. Co ważne, przygotowanie takich potraw nie wymaga ani nadzwyczajnych umiejętności, ani wiele czasu. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur, a właśnie takie podsuwa nam Bonduelle. Są one również dobrym pomysłem na święta w warzywnym wydaniu. Kulinarne inspiracje Bonduelle są dowodem na to, że świąteczne dania oparte na składnikach pochodzenia roślinnego, mogą być zaskakująco pyszne i na pewno nie nudne.
Nie można zapomnieć o tym, że wyśmienity smak dań ma swoje źródło w najlepszej jakości składników, które jednocześnie wzbogacą je w cenne wartości odżywcze. Co jest ważne w przypadku warzyw mrożonych lub w puszkach, które często wykorzystujemy w bożonarodzeniowych potrawach? Oczywiście „czyste etykiety” i zawartość wyłącznie naturalnych składników. W asortymencie Bonduelle znajdziemy też jedyne na polskim rynku produkty bez pozostałości pestycydów – zarówno w puszkach (Groszek Tradycyjny, Kukurydza Złocista), jak i mrożone (Fasolka Szparagowa, Groszek Zielony).
Z wykorzystaniem warzyw Bonduelle przygotujemy znakomite dania świąteczne – od przystawek, poprzez zupy i dania główne, aż po deser. Z pewnością przypadną one do gustu zarówno tradycjonalistom, jak i tym, którzy poszukują zupełnie nowych wrażeń kulinarnych.
Więcej przepisów na pyszne i zdrowe dania świąteczne znaleźć można na stronie www.warzywneinspiracje.pl.
Sałatka świąteczna choinka z korzennymi grzankami
Składniki:
- 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle
- 1 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle
- 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle
- 100 g czerwonej cebuli
- 70 ml oliwy EV
- 50 g szpinaku baby
- 20 ml octu winnego
- 20 ml syropu klonowego (opcjonalnie miodu)
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (bez cukru)
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
50 ml oliwy mieszamy z octem, syropem klonowym, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Z chleba wycinamy niewielkie gwiazdki. Skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy przyprawą korzenną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200℃ i opiekamy na złoty kolor. Szpinak i cebulę drobno siekamy. Buraczki, kukurydzę i groszek osączamy z zalewy i mieszamy z przygotowanym sosem. Dodajemy szpinak z cebulą i mieszamy. Wykładamy na półmisek w kształcie choinki i dekorujemy grzankami.
Krem z buraków i wiśni z fetą
Składniki:
- 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
- 150 g wiśni bez pestek (mrożonych)
- 100 g marchwi
- 50 g pietruszki
- 50 g pora
- 1 ząbek czosnku
- 20 ml oliwy extra vergine
- 1 l bulionu
- 50 g fety
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- gałązka tymianku
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie. Gdy zmiękną, dodajemy bulion, liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut. Dodajemy wiśnie i buraczki i gotujemy 2-3 minuty. Gotową zupę miksujemy na krem i doprawiamy do smak solą i pieprzem. Podajemy z fetą.
Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana kukurydzą, szpinakiem i serem
Składniki:
- 1 opakowanie Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle 450 g
- 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
- 750 g polędwiczki wieprzowej
- 100 g żółtego sera
- 70 g masła
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i lekko odparowujemy. Dodajemy czosnek, 10 g masła i lekko przesmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z osączoną z zalewy kukurydzą. Polędwiczki rozcinamy ostrym nożem i oprószamy solą i pieprzem. Na płatach układamy ser. Na serze rozkładamy przygotowany szpinak z kukurydzą. Mięso rolujemy ściśle i spinamy igłami lub związujemy bawełnianą nicią. Mięso obkładamy masłem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 30 minut w 190℃. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości roladek.
Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym
Składniki:
- 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
- 125 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 500 ml śmietany kremówki 30-36%
- 300 g cytryn
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Kukurydzę miksujemy. W dużej misce ubijamy masło z 100g cukru na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodajemy zmiksowaną kukurydzę i mąkę na przemian z 250 ml śmietanki. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do natłuszczonej foremki 20 cm x 30 cm i pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut. Studzimy. Jedną cytrynę kroimy w plasterki i gotujemy w 50 g cukru i 100 ml wody do chwili, aż plasterki staną się szkliste. Studzimy. 250 ml kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i mieszamy. Kremem smarujemy ciasto i dekorujemy plasterkami cytryny z syropu.