Sernik jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. W towarzystwie soczystych malin, kawałków czekolady i delikatnego musu z galaretki stanowi zarówno pyszną, jak i lekką deserową przekąskę.
Składniki (tortownica ok. 26 cm)
- 500 ml śmietany 36% (schłodzonej przez dobę)
- 500 g sera białego (z wiaderka, w temp. pokojowej)
- 90 g cukru pudru
- 2 galaretki przezroczyste
- 1 szklanka wody Mama i ja (250 ml)
- 1 gorzka czekolada
- 250 g świeżych malin
- okrągłe biszkopty do wyłożenia foremki
Składniki na mus
- 1,5 opakowania malinowej galaretki
- 300 g mrożonych malin (lekko rozmrożonych)
- 100 g świeżych malin
- 1 szklanka wody Mama i ja (250 ml)
- 2–3 łyżki nasion granatu
- listki mięty
Wykonanie
- Przezroczyste galaretki rozpuść w 250 ml wody, odstaw do przestudzenia. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia oraz biszkoptami. Czekoladę posiekaj.
- Gdy galaretka jest już chłodna, zacznij ubijać ser wraz cukrem pudrem przez 3–4 minuty.
- W drugim naczyniu ubij śmietanę na sztywno.
- Sztywną śmietanę dodaj do masy serowej i całość wymieszaj. Wolnym strumieniem wlewaj lekko tężejącą galaretkę.
- Na koniec dodaj czekoladę i maliny. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę przelej do foremki. Odstaw do lekkiego ścięcia (w lodówce około 30 minut).
- Po tym czasie rozpuść galaretki malinowe w wodzie. Przelej płyn do misy miksera, dodaj lekko rozmrożone maliny i całość zmiksuj na gładki mus. Mus wylej na ciasto, po lekkim ścięciu ozdób owocami.
- Ciasto schładzamy minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.