fot. mat.pras.

Sernik jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. W towarzystwie soczystych malin, kawałków czekolady i delikatnego musu z galaretki stanowi zarówno pyszną, jak i lekką deserową przekąskę.

Składniki (tortownica ok. 26 cm)

  • 500 ml śmietany 36% (schłodzonej przez dobę)
  • 500 g sera białego (z wiaderka, w temp. pokojowej)
  • 90 g cukru pudru
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 1 szklanka wody Mama i ja (250 ml)
  • 1 gorzka czekolada
  • 250 g świeżych malin
  • okrągłe biszkopty do wyłożenia foremki

Składniki na mus

  • 1,5 opakowania malinowej galaretki
  • 300 g mrożonych malin (lekko rozmrożonych)
  • 100 g świeżych malin
  • 1 szklanka wody Mama i ja (250 ml)
  • 2–3 łyżki nasion granatu
  • listki mięty

Wykonanie

  1. Przezroczyste galaretki rozpuść w 250 ml wody, odstaw do przestudzenia. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia oraz biszkoptami. Czekoladę posiekaj.
  2. Gdy galaretka jest już chłodna, zacznij ubijać ser wraz cukrem pudrem przez 3–4 minuty.
  3. W drugim naczyniu ubij śmietanę na sztywno.
  4. Sztywną śmietanę dodaj do masy serowej i całość wymieszaj. Wolnym strumieniem wlewaj lekko tężejącą galaretkę.
  5. Na koniec dodaj czekoladę i maliny. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę przelej do foremki. Odstaw do lekkiego ścięcia (w lodówce około 30 minut).
  6. Po tym czasie rozpuść galaretki malinowe w wodzie. Przelej płyn do misy miksera, dodaj lekko rozmrożone maliny i całość zmiksuj na gładki mus. Mus wylej na ciasto, po lekkim ścięciu ozdób owocami.
  7. Ciasto schładzamy minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *