Przekąski na Sylwestra

fot. mat.pras.

Sylwestrowa zabawa może być udana nawet we dwoje. Wystarczy stworzyć odpowiednią playlistę, piękne dekoracje, zaplanować rozrywkę i… przygotować smaczne przekąski. Podpowiadamy, jakie przekąski przyrządzić, aby były pyszne i efektowne. 

Sylwestrowy jadłospis powinien być urozmaicony, aby było w czym wybierać. Świetnie sprawdzą się przekąski na zimno, które wystarczy postawić na stole i nie musieć się martwić ciągłym pilnowaniem ich temperatury. Z pewnością zdadzą egzamin na całą noc (o ile nie zostaną wcześniej zjedzone!). Najlepiej zorganizować poczęstunek w formie szwedzkiego stołu. To rozwiązanie jest niezwykle wygodne, ponieważ każdy z zaproszonych wybiera przekąski, na które ma ochotę. Przy świętowaniu aż do świtu idealnie sprawdzą się mięsne przegryzki – są sycące i dodają energii.

– Zamiast klasycznych koreczków warto przygotować efektowne żaglówki z salami, serem pleśniowym i oliwkami. Wyróżnią się oryginalnością i kolorami. Dobrym pomysłem będą także mini kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną ZM Pekpol. A jeśli mamy naprawdę niewiele czasu na przyrządzenie przekąsek, możemy zaserwować klasyczny talerz z różnymi rodzajami wędlin – jest łatwy i szybki w przygotowaniu – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Oto nasze propozycje:

ŻAGLÓWKI Z… SALAMI!

Składniki:

  • salami mix w plastrach ZM Pekpol
  • bagietka
  • czarne oliwki
  • ser pleśniowy
  • serek do smarowania

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy na małe kromki, każdą smarujemy serkiem. Na wykałaczkę nadziewamy brzeg plasterka salami, kawałek sera pleśniowego, oliwkę i „zamykamy” drugim brzegiem salami – tak, aby ser pleśniowy i oliwka znalazły się w środku. Tak przygotowany „żagiel” wbijamy w kromkę bagietki.

KOKTAJLOWY PÓŁMISEK WĘDLIN Z DODATKAMI

Składniki:

  • salami mix w plastrach ZM Pekpol
  • polędwica sopocka ZM Pekpol
  • boczek w plastrach ZM Pekpol
  • jajka gotowane na twardo
  • gruszkibrzoskwinie
  • suszone śliwki
  • ser pleśniowy
  • oliwki
  • papryczki chili

Przygotowanie: 

Stworzyć kompozycję wędlin z dodatkami. Ćwiartki ugotowanych jajek, kawałki brzoskwiń i suszone śliwki zawinąć w plastry salami, polędwicy, boczku i szynki (wcześniej np. boczek można podsmażyć na patelni do zarumienienia i podać na ciepło). Całość wyłożyć na półmisek i dodać według uznania inne dodatki takie jak ser pleśniowy, oliwki i papryczki chili.

KANAPECZKI W STYLU FINGER FOOD Z PASTĄ WARZYWNO-MIĘSNĄ I KOLOROWYMI DODATKAMI

Składniki:

  • 1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol
  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione dodatki do kanapek
  • oliwki
  • rukola
  • marynowana papryka peperoni
  • jajko
  • papryka
  • pomidory
  • ser
  • bazylia
  • szynka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • sałata

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.