Mini pączki z serka homogenizowanego

pączki z serka homogenizowanego

Fot. www.najlepszewkuchni.pl

W weekend zwykle mamy ochotę próbować kulinarnych nowości, pozwalając sobie na więcej. Mamy czas na przygotowanie przysmaków, eksperymenty. Latem częściej udajemy się też za miasto. Co najlepiej sprawdzi się na pikniku?

Idealna będzie słodka przekąska, którą można zjeść rękoma bez pomocy sztućców. Świetną alternatywą dla tradycyjnego ciasta są małe pączki z waniliowego serka homogenizowanego. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Pączki są gotowe w niecałe 30 minut. Bez problemu zdążymy je przygotować nawet na chwilę przed spontaniczną wycieczką, ze składników, które zazwyczaj mamy w domowych zapasach.

Składniki (dla 6 osób):

  • 250 g serka homogenizowanego Rolmlecz (waniliowy z laską wanilii)

  • 2 jajka

  • 220 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do głębokiego smażenia

  • cukier puder do oprószenia pączków

  • dodatkowo: kilka listków ręcznika papierowego w celu odsączenia pączków po usmażeniu

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek homogenizowany. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. Z tak powstałej masy formujemy małe pączki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron po kilka minut do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki wyjmujemy i układamy na rozłożonym ręczniku papierowym. Na koniec, po ostygnięciu, złociste kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze.

 

Mat. prasowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.