Odpowiednio zbilansowana dieta powinna zawierać białko, węglowodany, tłuszcze oraz „coś zielonego”. Sałatka z makronem i awokado to ma.
Składniki (2 porcje):
- ⁃ 50 g makaronu razowego
- ⁃ woda Mama i ja (do ugotowania makaronu)
- ⁃ 1 awokado (dojrzałe)
- ⁃ 2 jajka
- ⁃ mix sałat
- ⁃ ulubione kiełki
- ⁃ groszek (świeży lub konserwowy)
- ⁃ garść oliwek
- ⁃ rzodkiewki
- ⁃ koper
- ⁃ limonka
- ⁃ oliwa
- ⁃ czarnuszka
Wykonanie:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu uzyskania odpowiedniej twardości.
- Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
- Odcedzony makaron mieszamy z pokrojonym koprem oraz oliwą.
- Awokado przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z limonki. Podobnie postępujemy z rzodkiewką i oliwkami.
- Na talerze wykładamy makaron, sałatę, awokado, groszek, rzodkiewkę, oliwki i przekrojone na pół jajko.
- Całość posypujemy kiełkami oraz czarnuszką.
Przepis: woda źródlana Mama i ja