Sałatka nicejska – prosta w przygotowaniu, smaczna i idealna zarówno jako dodatek do grillowanych dań, jak i lekka, wiosenna przekąska.
Sekret smaku stanowi połączenie świeżych warzyw, orzechów nerkowca oraz tuńczyka z dressingiem w postaci sosu musztardowego. Pysznie, zdrowo, kolorowo!
Składniki:
- 1/4 sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska
 - 2-3 jajka
 - 160 g tuńczyka w sosie własnym
 - 250 g pomidorów
 - 1/2 małej czerwonej cebuli
 - 15 sztuk czarnych oliwek
 - 15 sztuk nerkowców KRESTO
 
Sos:
- 3 łyżki musztardy
 - 3 łyżki soku z cytryny
 - 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso
 - sól, pieprz
 
Wykonanie:
- Sałatę umyj i osusz. Liście sałaty porwij lub pokrój i ułoż na półmisku.
 - Jajka ugotuj na półtwardo, obierz, pokrój i ułóż na sałacie.
 - Dodaj pokrojone pomidory, tuńczyka, czarne oliwki i nerkowce. Na koniec dodaj cienko pokrojoną czerwoną cebulę.
 - Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na sos i polej nim sałatkę.
 
