Rozgrzewające potrawy na jesienne wieczory

zupa dyniowa z gruszką

fot. mat. prasowe

Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, coraz częściej mamy ochotę na coś pysznego i rozgrzewającego. Co warto gotować jesienią? Podpowiadamy.

Gdy chłodno i mokro za oknem często czujemy się senni i zmarznięci. Jesień to czas, w którym szczególnie powinniśmy dbać o odporność organizmu i dostarczać mu niezbędnych, zawartych w zdrowej diecie składników odżywczych. Dobrze jest spożywać także więcej ciepłych potraw, które rozgrzeją nas od środka i sprawią, że zimne jesienne dni będą zdecydowanie przyjemniejsze. Poza oczywistym kubkiem gorącej herbaty z imbirem czy sokiem malinowym, warto sięgać też po ciepłe zupy czy odrobinę ostrzejsze, aromatyczne dania kuchni orientalnej, pełne zdrowych i rozgrzewających przypraw jak cynamon, kurkuma, curry, imbir czy kolendra.

Zupy kremy – prosto, smacznie, różnorodnie

Jak szybko przyrządzić pyszne i rozgrzewające danie? Zrobić zupę krem na bazie zmiksowanych warzyw! Jedną z ciekawych, typowo jesiennych propozycji jest zupa z dyni i gruszki. To pyszne, ale też oryginalne połączenie smaków.

Zupa krem z dyni i gruszki

Składniki:

1 kg obranej ze skórki dyni

4 duże gruszki

2 marchewki

3 szklanki wody

3 łyżki masła klarowanego

1 pietruszka

1 łyżeczka soli

3 łyżki śmietanki Łaciata12%

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i gruszkę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy dynię i marchewkę. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pietruszkę, dynię z marchewką i gruszkę – czekamy aż będą miękkie. Po tym czasie dodajemy przyprawy. Całość blendujemy. Na sam koniec dodajemy śmietankę Łaciatą. Voilà!

 

Kuchnia indyjska poleca się na jesień

Innym pomysłem na rozgrzewające potrawy jest dodanie do nich oryginalnych ziół i przypraw typowych dla kuchni indyjskiej, które łączą w sobie niesamowity aromat i charakterystyczny orientalny smak. Kolorowe i pachnące dania idealnie sprawdzą się jako pełnowartościowy obiad czy kolacja.

kurczak tikamasala

fot. mat. prasowe/ najlepszewkuchni.pl

Kurczak Tikka Masala

Składniki:

500 g filetu z kurczaka

180 g jogurtu naturalnego

1 łyżka oleju

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżka startego korzenia imbiru

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka chili

Sos pomidorowy:

700 ml passaty pomidorowej

80 ml śmietanki Łaciata 30%

2 łyżki masła extra Łaciate

łyżeczka kminu rzymskiego

2 ząbki czosnku

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka ostrej papryki

sól

łyżeczka cukru

Dodatkowo:

posiekana kolendra

ryż lub chlebki naan

Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Następnie mieszamy w miseczce ze wszystkimi składnikami marynaty: jogurtem, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę lub najlepiej całą noc. Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i usuwamy jej nadmiar ręcznikami papierowymi. Smażymy krótko z każdej strony na patelni. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i przesmażamy. Następnie wsypujemy kmin rzymski oraz obie papryki i smażymy przez minutę, ciągle mieszając. Na koniec wlewamy passatę i dodajemy cukier. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu do sosu dodajemy obsmażonego kurczaka. Ponownie przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Gdy kurczak będzie już miękki, na patelnię wlewamy śmietankę. Całość doprawiamy solą do smaku, zdejmujemy z gazu, posypujemy kolendrą i serwujemy z ryżem lub chlebkami naan.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.