Granola pod pierzynką

Granola pod pierzynką
fot. mat.pras.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby było pełnowartościowe i zapewniało energię na długie godziny. Granola pod pierzynką z pieczonej śliwki to sprawdzona recepta na smaczny posiłek.

Składniki (3 porcje):

  • 1 kg śliwek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego GoldPack
  • ulubiony jogurt np. kozi czy owczy
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach KRESTO
  • 4 garście granoli
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu tartego

Wykonanie:

  1. Umyj śliwki, pozbądź się pestek. Wyłóż je do formy do pieczenia, posyp cukrem, cynamonem, dodaj masło.
  2. Śliwki piecz w temp. 200°C do miękkości. W trakcie pieczenia zawartość foremki 2–3 razy zamieszaj.
  3. Wyłóż do misek gorące śliwki, dodaj migdały, granolę oraz jogurt.
  4. Danie można podawać na ciepło, ale także nadaje się do zabrania ze sobą np. do pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.