Sezon na rozgrzewające dania w pełni! Nic tak nie polepsza naszego nastroju, jak talerz pysznego, ciepłego obiadu, gdy zmarznięci wróciliśmy właśnie do domu. Aby jeszcze bardziej umilić chwile jedzenia, zdecydujmy się na egzotyczne potrawy z ciepłych krajów.
Przeniosą nas na chwilę na hiszpańskie uliczki, upalne plaże w Meksyku czy gorące afrykańskie klimaty. Zapraszamy na rozgrzewającą, kulinarną podróż dookoła świata.
Aby choć na chwilę zapomnieć o szarudze na zewnątrz – proponujemy kilka aromatycznych inspiracji z kulinarnych wakacyjnych podróży. Rozgrzeją, zapewnią świetne samopoczucie, posmakują każdemu miłośnikowi piaszczystych plaż, upalnego słońca i pięknych letnich widoków.
Egzotyczna kuchnia afrykańska
Na początek przenosimy się do upalnej, bogatej w piękne widoki Afryki. Kulinarna Afryka to przede wszystkim źródło bardzo aromatycznych, wyrazistych przypraw, mięsnych tradycyjnych potrawek i strączków na różne sposoby. Podstawą kuchni północnoafrykańskiej są marokańskie, libańskie i tunezyjskie potrawy. Do najpopularniejszych dań Maroka należy z pewnością tajin – tradycyjny gulasz z delikatnym mięsem jagnięcym, duszonym z warzywami i przyprawami, takimi jak kardamon, kurkuma, kolendra czy kmin rzymski. Całość zapieka się w specjalnym, glinianym naczyniu o stożkowatej budowie. Marokański tajin podaje się najczęściej z ciecierzycą lub ryżem białym.
Tabbouleh z kolei to nic innego jak libańska wariacja lekkiej sałatki warzywnej, składająca się z pomidorów, zielonych ogórków, papryki, dużej ilości pietruszki i mięty z dodatkiem kaszy bulgur. Wyśmienita jako dodatek do obiadu lub na lekkostrawną kolację.
Rozgrzewający Meksyk na talerzu
Kuchnia meksykańska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie. Dlaczego tak jest? Najpewniej dzięki wyrazistym smakom, które zadowolą każdego smakosza potraw, również pikantnych. W narodowej kuchni meksykańskiej prym wiedzie tortilla podawana na różne sposoby, fasola oraz… papryczka chili. Meksykanie są także fanami aromatycznych, pomidorowych sals oraz guacamole. Współcześnie kultura jedzenia w Meksyku jest ściśle powiązana z dobrą zabawą, dlatego wszelkie dania meksykańskie sprawdzą się doskonale w roli ciepłych przekąsek okolicznościowych.
Do pysznych i dobrze znanych dań prosto z gorącego Meksyku należą: sycące burrito, czyli tortilla z aromatycznym farszem mięsnym i dodatkiem ryżu, serowa quesadilla, czyli placki tortilli przekładane nadzieniem z kurczaka, dużą ilością sera i kukurydzy czy też tacos – chrupiące minitortille wypełnione mięsem lub warzywami.
Hiszpańskie smaki
Sekretem tradycyjnej kuchni hiszpańskiej są przede wszystkim owoce morza, regionalne, śródziemnomorskie składniki i rozmaite sery. Do najciekawszych hiszpańskich posiłków należy oczywiście paella. Wywodząca się z Walencji jest najbardziej charakterystyczną potrawą hiszpańskiej kuchni. To aromatyczny, wolno gotowany ryż, najczęściej z dodatkiem kurkumy lub w wersji czarnej arroz negro – tuszu z kałamarnicy z kawałkami kurczaka lub królika, z owocami morza i warzywami. Całość podaje się na specjalnej patelni, na której paella została wcześniej przyrządzona. Wspominając o kuchni hiszpańskiej, nie można zapomnieć o słynnych tapas: tradycyjnych przystawkach składających się z małych porcji wędlin, serów, oliwek z aioli – specjalnego sosu czosnkowego lub też patatas bravas: smażonych ziemniaczków podawanych z różnymi sosami.
Hiszpania na słodko to również smażone na głębokim oleju churros – wypiek z ciasta parzonego o podłużnej formie, w konsystencji podobny do ciasta pączkowego, oraz flan – delikatny deser o konsystencji budyniu z karmelowym sosem. Dużą popularnością cieszy się także pudding ryżowy: arroz con leche, czyli dosłownie ryż gotowany na mleku. Z dodatkiem cynamonu i wanilii może być też podawany jako pyszne śniadanie.
– Kuchnie z dalszych zakątków świata to świetny sposób na przełamanie nudy w naszych posiłkach. Oprócz właściwości rozgrzewających i poprawiających humor zimową porą, potrawy afrykańskie, meksykańskie czy hiszpańskie stanowią doskonałą inspirację na kolorowy posiłek pełen wyrazistych smaków i aromatów. Pamiętajmy, aby każde z tych smacznych dań miało dobrej jakości bazę, jak aromatyczne odmiany ryżu, ale i sycące strączki lub kasze. Dobrze także uzupełnić nasze zapasy w przyprawy ciepłych krajów: kardamon, papryczkę chili, kolendrę, kminek czy kurkumę. Przygotowując potrawę z dalekiego Meksyku czy Maroka, z pewnością przeniesiemy się choć na chwilę w tamte rejony – przekonuje Lucyna Wysocka, ekspert marek Halina i Britta.
Odległe potrawy światowej sztuki kulinarnej to doskonała okazja do zasmakowania nowych lub też dobrze znanych smaków i aromatów. To także przyjemny czas do celebrowania w gronie najbliższych przy słonecznym obiedzie, pełnym wakacyjnych smaków.