
Puszysta i delikatna biszkoptowa rolada z nadzieniem czekoladowo-migdałowym zachwyca swoim wysublimowanym smakiem, jak i wyglądem. To świetny i prosty deser idealny do popołudniowej kawy.
Składniki na ciasto: (foremka ok. 42 cm na 26):
- 3 jajka L (w temp. pokojowej)
 - 50g cukru białego drobnego do wypieków
 - 50 g mąki pszennej tortowej
 - 30 g mąki ziemniaczanej
 - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
Składniki na nadzienie:
- 500 g serka mascarpone (schłodzone co najmniej przez 1 dobę)
 - 250 ml śmietany 36% (schłodzonej co najmniej przez 1 dobę)
 - 200 g migdałów tartych BackMit
 - 4 łyżki gorzkiego kakao
 - 1-2 łyżki cukru
 
Dodatkowo:
- cukier puder
 - gorzka czekolada
 
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
 - Żółtka oddziel od białek.
 - Białka przełóż do misy miksera dodaj sól i ubij na sztywno.
 - Łyżka po łyżce dodawaj cukier, miksując do rozpuszczenia cukru.
 - Dodawaj po 1 żółtku, miksując.
 - Mąki i proszek przesiej dodaj do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
 - Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto, wyrównując, aby było równomiernie ułóżone.
 - Piecz biszkopt przez 12-13 minut do lekkiego zezłocenia.
 - Ściereczkę kuchenną ułóż na stole, na to wyłóż blaszkę do góry dnem. Delikatnie zdejmij papier.
 - Zroluj ciasto wg dłuższego boku. Odstaw do wystudzenia.
 - Mascarpone, śmietanę, cukier, kakao umieść w misie miksera i ubij na sztywno.
 - Dodaj migdały wymieszaj przy pomocy szpatułki lub dużej łyżki drewnianej.
 - Wystudzony biszkopt odwiń, wyłóż na niego krem. Zwiń w taki sam sposób z ręcznikiem jak poprzednio. Końcówki ręcznika można zabezpieczyć gumkami.
 - Przełóż ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
 - Przed podaniem posyp cukrem pudrem oraz wiórkami czekolady.
 
