przepis na dyniowe pesto
fot. Rapso/mat. prasowe

W klasycznej odsłonie podstawą smaku pesto jest bazylia i orzeszki pinii. My proponujemy alternatywą wersję, w której prym wiedzie dynia. Sos w połączeniu z makaronem stanowi pyszne i sycące danie dla całej rodziny.

Składniki (4–6 porcji):

  • 1 mała dynia Hokkaido (około 400 g)
  • 1 opakowanie orzechów włoskich KRESTO SELECT
  • 1/3 szklanki + 2 łyżki oleju Rapso
  • 50 g sera parmezan
  • 1 średni ząbek czosnku
  • sól (ilość według uznania)

Wykonanie:

  1. Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ z pestkami, następnie pokrój w kostkę.
  2. Przełóż dynię do foremki, skrop ją 2 łyżkami oleju, posyp szczyptą soli, całość wymieszaj.
  3. Piecz dynię do miękkości i lekkiego zrumienienia około 30 minut, w temperaturze 200°C (z funkcją góra-dół lub z funkcją termoobiegu) albo 40 minut bez tych funkcji. W trakcie pieczenia zamieszaj dynię 2–3 razy.
  4. Przełóż przestudzoną dynię, dodaj orzechy, czosnek, starty parmezan, sól, pieprz oraz olej. Całość zmiksuj w blenderze.
  5. Ugotuj makaron lub kluski, np. gnocchi al dente, odlej 1/2 szklanki wody.
  6. Wymieszaj makaron z podgrzanym pesto, dodaj wodę z makaronu w ilości według uznania (do uzyskania odpowiadającej konsystencji).
  7. Całość możesz podać np. z płatkami parmezanu.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *