
W klasycznej odsłonie podstawą smaku pesto jest bazylia i orzeszki pinii. My proponujemy alternatywą wersję, w której prym wiedzie dynia. Sos w połączeniu z makaronem stanowi pyszne i sycące danie dla całej rodziny.
Składniki (4–6 porcji):
- 1 mała dynia Hokkaido (około 400 g)
- 1 opakowanie orzechów włoskich KRESTO SELECT
- 1/3 szklanki + 2 łyżki oleju Rapso
- 50 g sera parmezan
- 1 średni ząbek czosnku
- sól (ilość według uznania)
Wykonanie:
- Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ z pestkami, następnie pokrój w kostkę.
- Przełóż dynię do foremki, skrop ją 2 łyżkami oleju, posyp szczyptą soli, całość wymieszaj.
- Piecz dynię do miękkości i lekkiego zrumienienia około 30 minut, w temperaturze 200°C (z funkcją góra-dół lub z funkcją termoobiegu) albo 40 minut bez tych funkcji. W trakcie pieczenia zamieszaj dynię 2–3 razy.
- Przełóż przestudzoną dynię, dodaj orzechy, czosnek, starty parmezan, sól, pieprz oraz olej. Całość zmiksuj w blenderze.
- Ugotuj makaron lub kluski, np. gnocchi al dente, odlej 1/2 szklanki wody.
- Wymieszaj makaron z podgrzanym pesto, dodaj wodę z makaronu w ilości według uznania (do uzyskania odpowiadającej konsystencji).
- Całość możesz podać np. z płatkami parmezanu.