Frytki, skrzydełka czy ryba w panierce smażone w głębokim tłuszczu są niezaprzeczalnie pyszne. Niestety, ich walory smakowe nie idą w parze z wartościami odżywczymi i zdrową dietą. Okazuje się jednak, że ulubione smażone dania można przyrządzić w wersji fit bez uszczerbku na ich smaku, dzięki urządzeniom z funkcją air fry, czyli frytkownicy powietrznej. Podpowiadamy, jakie pyszności w nich przygotować!
Najbardziej czasochłonne w przygotowaniu z reguły są dania obiadowe, dlatego w ich przypadku łatwo ulec pokusie zamówienia czegoś na dowóz lub kupienia gotowca. Czy rzeczywiście jest to szybsza opcja? Nie do końca – czas, jaki poświęcimy na odgrzanie mrożonki w piekarniku albo czekanie na dostawę, może być dłuższy niż samodzielne ugotowanie obiadu. Z pomocą urządzeń takich jak frytkownica beztłuszczowa w kilkanaście minut wyczarujesz smaczne, zdrowe i domowe potrawy. Jak działa taki sprzęt i co można w niej przyrządzić?
Chrupiące skrzydełka, aromatyczne udka i soczyste piersi z kurczaka
Niekwestionowanym królem dań z klasycznej frytkownicy jest kurczak, szczególnie w postaci chrupiących skrzydełek w stylu amerykańskich sieci fast food. Smażenie w głębokim tłuszczu sprawia, że jest on bardzo tuczący i ciężkostrawny, dlatego na takie rarytasy powinniśmy sobie pozwalać sporadycznie. O wiele zdrowszą i równie pyszną opcją jest „usmażenie” go metodą air fry we frytkownicy beztłuszczowej. Wystarczy przyprószyć kurczaka mieszanką mąki z przyprawami (sól, pieprz, czosnek i cebula granulowana oraz wędzona papryka), włożyć do urządzenia i ustawić temperaturę na 180 stopni. Po ok. 10-15 minutach mięso jest gotowe i soczyste – bez dodatku oleju czy oliwy.
– Dla uzyskania jeszcze większej chrupkości niektórzy dodają do miksu mąki z przyprawami odrobinę proszku do pieczenia, ale nie jest to niezbędny krok. Technologia wykorzystywana w urządzeniach z funkcją air fry sprawia, że dania w nich przygotowywane są bardziej chrupiące niż np. te z piekarnika z termoobiegiem. Kawałki mięsa po przyprawieniu można także zanurzyć w gęstym cieście, przypominającym to na naleśniki – z jajek, mleka oraz mąki pszennej i w takiej formie „upiec” – mówi Tomasz Strzelczyk, kucharz i ekspert marki Instant Pot, produkującej m.in. multicookery z opcją air fry oraz frytkownice beztłuszczowe. – Skrzydełka to nie jedyne danie, które będzie smakować wyśmienicie po przyrządzeniu we frytkownicy powietrznej. Pyszne będą także m.in. udka zamarynowane w mieszance jogurtu, przyprawy garam masala, koncentratu pomidorowego oraz czosnku albo filety z piersi polane odrobiną oliwy z oliwek i doprawione suszonymi pomidorami i włoskimi ziołami – dodaje Strzelczyk.
Rybka jak z nadmorskiego kurortu
Kolejnym kultowym smażonym daniem jest angielskie fish and chips, czyli frytki i ryba. Filety z dorsza obtacza się w cieście z piwa lub wody gazowanej, mąki, proszku do pieczenia i soli, a następnie wrzuca na rozgrzany olej i smaży do uzyskania złotego koloru. Choć przygotowanie tej potrawy w klasycznym wydaniu nie zajmuje wiele czasu, to metoda air fry pozwala zrobić je w wersji fit i to w ok. 10 minut! Gorące powietrze umożliwia całkowitą rezygnację z tłuszczu lub użycie jego minimalnej ilości, a dzięki krótkiej obróbce termicznej potrawy nie tracą zbyt wielu wartości odżywczych.
We frytkownicy beztłuszczowej można też w kilka minut przyrządzić np.: pysznego łososia w sosie teriyaki, mintaja w pieprzu cytrynowym i oliwie, a nawet upiec rybę w całości! W tym przypadku potrzebna będzie wypatroszona ryba – np. dorada, tilapia czy halibut, do której włoży się kilka plastrów cytryny i doprawi solą i pieprzem. Taka ryba potrzebuje około 15 minut w 200 stopniach, a w piekarniku byłoby to co najmniej 45 minut. Miłośnicy owoców morza z pewnością zakochają się natomiast w krewetkach – zarówno „smażonych” z czosnkiem, chilli, oregano i masłem, jak i tych zapanierowanych w bułce tartej lub panko i upieczonych na chrupko.
Frytki – z ziemniaka albo… awokado!
Jeśli królem dań smażonych jest kurczak, to tron królowej przypada frytkom. Te klasyczne, smażone na głębokim tłuszczu w 100 gramach mogą mieć nawet 270 kalorii, natomiast jeśli przygotujemy je metodą air fry liczba ta spada do ok. 130. Oczywiście, gdy zamarynujemy nasze ziemniaki w oliwie z przyprawami kaloryczność wzrośnie, ale nadal będzie to znacznie mniej niż w przypadku smażenia na oleju. Jak zrobić idealne frytki? Jeśli mamy więcej czasu możemy pokusić się o namoczenie pokrojonych ziemniaków w zimnej wodzie, co usunie z nich nadmiar skrobi i sprawi, że będą ekstremalnie pyszne i chrupiące. Po namoczeniu trzeba je dokładnie osuszyć, posmarować odrobiną oleju i dosolić do smaku, a następnie piec w frytkownicy beztłuszczowej w 180 stopniach przez 14 minut.
– W wersji de luxe można przed pieczeniem oblać frytki łyżką oliwy, a następnie posypać rozmarynem, tartym parmezanem i szczyptą soli. Ciekawą wariacją na temat frytek ziemniaczanych są te z awokado. Na początek przekrajamy je na pół i wyjmujemy pestkę, po czy kroimy na grubsze łódeczki i delikatnie ściągamy skórkę. Kolejnym krokiem jest skropienie cytryną i przyprawienie – wystarczy sól, granulowany czosnek i ostra papryka. Tak doprawione kawałki należy zamoczyć w rozbełtanym jajku, następnie bułce tartej lub panko i ułożyć, zostawiając odstępy w air fry’erze. Obróbka termiczna w 200 stopniach powinna trwać 10 minut, a w połowie należy obrócić nasze awokado na drugą stronę. Przewracanie potraw na drugą stronę w trakcie pieczenia to ważna zasada używania frytkownicy beztłuszczowej, ale dzięki koszyczkom, do których wkłada się składniki, jest to wygodne i szybkie. We frytkownicy powietrznej upieczemy każde warzywo – działa ona jak mini piekarnik konwekcyjny, co skraca czas pieczenia i sprawia, że jedzenie jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku – tłumaczy Tomasz Strzelczyk, ekspert marki Instant Pot i uczestnik IV edycji programu Masterchef Polska.
Urządzenia z funkcją frytkownicy beztłuszczowej umożliwiają szybkie przygotowanie ulubionych potraw w zdrowszej wersji. Dzięki nim możemy oszczędzić nie tylko czas, ale też kalorie zachowując pyszny smak dań.