Zupa wiśniowa z polentą

fot. Mama i ja/mat. prasowe

Wiśniowa zupa podawana na zimno w letnie dni to nie tylko ciekawa alternatywa dla klasycznych propozycji obiadowych, ale również bardzo kusząca nowość dla wszystkich małych odkrywców ciekawych smaków.


Składniki (4 porcje)

  • 1 kg wiśni
  • 1 litr wody Mama i ja
  • 250 ml śmietany do zupy
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu
    (lub ilość według uznania)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo na polentę

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki wody Mama i Ja
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Wiśnie wydryluj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut.
  2. Dopraw solą, słodzikiem, cynamonem i zagotuj, a potem zmiksuj, aby rozdrobnić owoce.
  3. Dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  4. Przelej wodę do garnka z grubym, nieprzywierającym dnem, a następnie zagotuj.
  5. Dodaj sól oraz mąkę, cały czas energicznie mieszając.
  6. Gotuj 3-4 minuty, stale mieszając (np. trzepaczką).
  7. Niewielką foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gorącą polentę. Odstaw do przestudzenia.
  8. Chłodną polentę wyjmij z formy, pokrój w kostkę.
  9. Zimną zupę podawaj z kostkami polenty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.