Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry
fot. mat.pras.

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Takie placki ziemniaczane idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub nietuzinkowy dodatek do obiadu.

Składniki (na 4 sztuki):

• 1 średnia cukinia

• 4 średnie ziemniaki

• 0.7 litra wody Mama i ja

• Sól i pieprz

• 1 łyżeczka czosnku

• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

• 3 łyżki mąki pszennej

• 1 jajko

• Olej do natłuszczenia gofrownicy

Wykonanie:

1. Do garnka wlej wodę i podgotuj obrane i umyte ziemniaki. Gotuj 7-8 minut. Ostudź.

2. Cukinię umyj, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

3. Ostudzone ziemniaki również zetrzyj i połącz z cukinią. Całość zasyp 2 łyżeczkami soli i wymieszaj.

4. Przełóż zawartość na sitko. Pod spód podstaw miskę i odstaw na 15 minut. Odciśnij płyn i odlej go z miski. Przenieś do niej warzywa z sitka.

5. Dodaj jajko, obie mąki, czosnek, pieprz i wymieszaj. Dopraw solą do smaku.

6. Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry po około 8-10 minut.

materiał prasowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *