Te aromatyczne, miękkie pierniczki bez laktozy to pyszna ozdoba świątecznego stołu. Szybkie w przygotowaniu i obłędnie aromatyczne. W sam raz na wigilijny czas.
Składniki (na 25-30 pierniczków):
- 300 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 50 g miodu
- 120 ml wody Mama i ja
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wykonanie:
- Podgrzej wodę i rozpuść w niej miód. Odstaw do przestygnięcia.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, sodę oraz przyprawy. Dodaj jajko, wodę z miodem, a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wykrawaj pierniczki foremkami. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut do lekkiego zarumienienia.
- Z podanych proporcji powinno wyjść około 25–30 pierniczków, w zależności od grubości ciasta i wielkości foremek.
materiał prasowy