Pierniczki bez laktozy
fot. mat.pras.

Te aromatyczne, miękkie pierniczki bez laktozy to pyszna ozdoba świątecznego stołu. Szybkie w przygotowaniu i obłędnie aromatyczne. W sam raz na wigilijny czas.

Składniki (na 25-30 pierniczków):

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g miodu
  • 120 ml wody Mama i ja
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wykonanie:

  1. Podgrzej wodę i rozpuść w niej miód. Odstaw do przestygnięcia.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, sodę oraz przyprawy. Dodaj jajko, wodę z miodem, a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wykrawaj pierniczki foremkami. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut do lekkiego zarumienienia.
  4. Z podanych proporcji powinno wyjść około 25–30 pierniczków, w zależności od grubości ciasta i wielkości foremek.

materiał prasowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *