Wyjście do restauracji to doskonała okazja do odkrywania nowych smaków i aromatów oraz celebrowania wyjątkowych chwil w towarzystwie bliskich przy pysznym jedzeniu. Czasem jednak chcemy zjeść w domowym zaciszu jak w dobrej restauracji. Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Nova Wola zdradza przepis na pieczony batat z jogurtem i owocami.
Jedzenie w restauracji jest doświadczeniem, które oferuje nam wyjątkową szansę na poznawanie nieznanych nam wcześniej smaków i kuchni, odkrywanie unikalnych połączeń i eksplorowanie różnorodnych aromatów. Czerpanie radości z jedzenia, wyjątkowej atmosfery i pięknego podania to tylko niektóre z aspektów, które wpływają na to, że chętnie wracamy do takich miejsc. Nie zawsze jednak mamy możliwość wybrania się do ulubionej knajpy lub po prostu chcemy przenieść restauracyjną atmosferę i pyszne jedzenie do własnych czterech kątów. Zrobisz to z łatwością – wystarczy, że skorzystasz ze sprawdzonego przepisu i dobrej jakości składników. Efekt? Danie rodem z restauracyjnej karty!
– Wierzę, że jedzenie powinno być nie tylko smacznym posiłkiem, ale także inspirującym doświadczeniem dla zmysłów, dlatego w restauracji stawiamy na unikalne połączenia smakowe, starannie dobrane składniki i dbałość o detale. Nasze pierogi z gęsiną, krem z topinamburu czy sałatka z buraka to dania prosto z menu, które nawet kucharz-amator będzie mógł odtworzyć we własnej kuchni i delektować się ich smakiem – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.
Pieczony batat z jogurtem i owocami
Składniki (dla 4 osób):
- 2 bataty,
- 250 g jogurtu greckiego,
- 250 g granoli,
- 100 g borówek,
- 100 g truskawek,
- 100 g malin,
- 100 ml syropu z agawy,
- do smaku: cynamon.
Sposób przygotowania:
Rozpocznij od dokładnego umycia batatów. Jeśli chcesz, możesz je również obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne – skórka słodkich ziemniaków jest jadalna (i pełna witamin). Bataty możesz zarówno ugotować na parze, jak i upiec. Wybierając pierwszy sposób, przekrój warzywo na ćwiartki, a następnie gotuj przez ok. 15 minut do miękkości. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni bataty będą potrzebowały 30-40 minut. Piecz je w całości, a dopiero później pokrój na ćwiartki. Na przestudzone ziemniaki połóż jogurt grecki, dodaj owoce oraz granolę. Na sam koniec, polej danie syropem z agawy i oprósz cynamonem.
Przygotowując takie śniadanie, bataty możesz upiec lub ugotować wieczór wcześniej, aby rankiem cieszyć się pysznym i pożywnym posiłkiem, zapewniającym energię na cały dzień.