Otręby obniżają cholesterol

Otręby obniżają cholesterol
fot. mat.pras.

Naturalną i skuteczną bronią przeciw „złemu” cholesterolowi są cenne beta-glukany. Gdzie je znaleźć? W otrębach owsianych wysokobłonnikowych Sante!

Otręby otrębom nierówne

Wiele badań naukowych potwierdziło, iż otręby owsiane mogą obniżać poziom tzw. „złego” cholesterolu, uznawanego za czynnik rozwoju choroby wieńcowej serca. Jest to możliwe dzięki obecności beta-glukanów, czyli rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. To z całą pewnością dobra wiadomość – ale ważne jest, jakie otręby owsiane wybierzemy. Jeśli chcemy w pełni skorzystać z dobroczynnego wpływu beta-glukanów, powinniśmy sięgnąć po czyste otręby, które zawierają nie mniej niż 6% beta-glukanów i 19% błonnika. Takie parametry wyróżniają Otręby owsiane wysokobłonnikowe Sante. Powstają one w procesie produkcji otrębów. Warto pamiętać, że na rynku dostępne są również otręby, które są pozostałością po produkcji płatków owsianych – jednak one zawierają dużo mniej cennych substancji (do 3,5% beta-glukanów i tylko ok. 12% błonnika).

Jak działają beta-glukany? Poprzez uruchomienie w organizmie procesu samooczyszczania się z cholesterolu LDL. Beta-glukany przyczyniają się do zwiększenia wydalania kwasów żółciowych, wytwarzanych przez wątrobę ze złogów cholesterolowych w tętnicach. Beta-glukany obniżają poziom cholesterolu poprzez ograniczenie jego wchłaniania w jelicie, a wiążąc jony sodu, przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi.

Dobroczynne otręby

Otręby owsiane wysokobłonnikowe Sante, regularnie spożywane, przynoszą dużo więcej korzyści dla zdrowia. Mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Zawarty w nich błonnik roślinny wspomaga oczyszczanie z toksyn, kwasów żółciowych i metali ciężkich. Beta-glukany są pożywką dla cennych bakterii probiotycznych, niezbędnych dla dobrej odporności.

Otręby to ponadto sprzymierzeniec szczupłej sylwetki, bowiem zapewniają na dłuższy czas uczucie sytości. Dostarczają też cennych witamin i minerałów. Otręby owsiane wysokobłonnikowe Sante wyróżnia naturalnie wysoka zawartość witaminy B1 (tiaminy), która wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca i układu nerwowego oraz wpływa na utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Otręby są też dobrym źródłem fosforu, magnezu i cynku.

Otręby owsiane w Twojej kuchni

Otręby owsiane wysokobłonnikowe Sante to produkt gotowy do spożycia. Są wygodne w użytkowaniu i mają mnóstwo zastosowań kulinarnych. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do napoju roślinnego, mleka, jogurtu czy twarożku. Wzbogacą smak i dodadzą walorów odżywczych zupom, surówkom, sałatkom. Można je stosować jako zamiennik mąki, gdy przygotowujemy placki, naleśniki czy wypieki.

Doskonałym pomysłem na szybkie w przygotowaniu, pożywne i pyszne śniadanie bądź przekąskę będzie owocowy koktajl z dodatkiem Otrębów owsianych wysokobłonnikowych Sante. To duża porcja zdrowia i smaku!

Owocowy koktajl z otrębami

Składniki:

50 g Otrębów owsianych wysokobłonnikowych Sante

1 łyżka Nasion chia Sante

garść malin

garść borówek

garść jeżyn

400 ml napoju sojowego Sante Organic

kilka kostek lodu

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Umyć i delikatnie osuszyć owoce. Wszystkie składniki (poza kostkami lodu) umieścić w czaszy blendera i zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dorzucić kostki lodu. Można ozdobić całymi owocami oraz świeżymi listkami mięty.

Otręby owsiane wysokobłonnikowe Sante są dostępne w dużych sieciach handlowych, dobrych supermarketach oraz sklepie internetowym, który posiada szeroki asortyment produktów dla osób troszczących się o zdrowie, w tym m.in. produkty bez dodatku cukru, bez pszenicy, napoje wege bez laktozy i napoje organiczne bez konserwantów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.