Bez wątpienia zdrowa zbilansowana dieta, właściwe nawodnienie organizmu, odpowiednia dawka snu, aktywność fizyczna, różnorodne metody relaksacji oraz właściwa pielęgnacja skóry są niezbędne do zachowania zdrowia i urody. W obecnym, niepewnym czasie, kiedy ludzki organizm jest bardziej podatny na infekcje kluczem do wzmocnienia odporności i zachowania zdrowego wyglądu skóry jest suplementacja witamin, minerałów oraz kwasów Omega.
Szczególną uwagę należy zwrócić na witaminę C, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, wzmacnia odporność organizmu, neutralizuje wolne rodniki, wpływa na syntezę kolagenu i elastyny w skórze, działa przeciwzapalnie oraz chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Witamina C działa także rozjaśniająco na skórę i skutecznie opóźnia procesy starzenia.
– Witamina C powinna być dostarczana zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz jako składnik preparatów pielęgnacyjnych do twarzy. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do sezonowych warzyw i owoców jest ograniczony należy szukać witaminy C w dzikiej róży, aceroli oraz aronii. Te drogocenne skarby natury zawierają znacznie więcej naturalnej witaminy C, niż np. owoce cytrusowe. Szczerze polecam naturalne w 100 % produkty w postaci proszku lub soku, nie zawierające w swoim składzie sztucznych spulchniaczy, konserwantów oraz barwników. Acerolę, dziką różę oraz aronię można wykorzystywać jako dodatek do rozmaitych dań, koktajli i sałatek – mówi Karolina Dziadosz z Instytutu Zdrowia i Urody Holispace, promująca na co dzień naturalne suplementy i zioła.
O tym, jak zdrowy jest burak nie trzeba nikogo przekonywać. Kiedy jednak mamy trudności z przygotowywaniem dań z tego wartościowego warzywa, śmiało możemy sięgać po sproszkowanego buraka i dodawać go niemal do każdej potrawy, soku czy smoothie. Takie produkty dostępne są m.in. na stronie www.bobicapolska.pl. A dlaczego warto po nie sięgnąć?
– Burak jest naturalnym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacniają pracę mózgu i usprawniają funkcję wzroku. Z kosmetycznego punktu widzenia witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego różnicowania się komórek skóry. Normalizują pracę gruczołów łojowych, działają przeciwzapalnie a ich odpowiedni poziom w organizmie wyraźnie wpływa na poprawę stanu skóry trądzikowej. Zarówno burak jak i młoda pszenica są bogate także w witaminy A, C, E, i K, które należy dostarczać do organizmu, aby cieszyć się zdrową i piękną skórą na długie lata – mówi Karolina Dziadosz, kosmetolog, ekspert zdrowia i urody z warszawskiej Kliniki Holispace.
Młody wygląd naszej skóry oraz wysoka odporność organizmu na infekcje jest zależna od wielu czynników. Najistotniejszym z nich jest właściwa dieta i odpowiednia suplementacja składników odżywczych wspierających komórki skóry oraz całego organizmu. Z pewnością można powiedzieć, że skóra jest odbiciem lustrzanym tego co mamy w środku. Jeśli pojawiają się na twarzy zmiany trądzikowe, przebarwienia, popękane naczynka czy widoczne oznaki starzenia pamiętajmy, że zanim sięgniemy po kolejny krem należy najpierw przyjrzeć się diecie i uzupełnić ją o niezbędne składniki odżywcze.