Gofry z rabarbarem
fot. mat.pras. Breville

Maj to bogactwo świeżych, sezonowych produktów, dlatego koniecznie wykorzystaj je do przyrządzenia wyjątkowego śniadania. Klasyczne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku gofry to uwielbiany klasyk, który jest banalnie prosty w przygotowaniu.

Podaj je z delikatnie kwaśnym sosem rabarbarowym, tworząc pyszne, wiosenne połączenie. Rabarbar to cenne źródło między innymi witamin C oraz E, kwasu foliowego, błonnika i antyoksydantów – warto korzystać z tego owocu w czasie sezonu!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (dla większej sytości oraz wartości odżywczej posiłku można użyć pełnoziarnistej lub miksu pełnoziarnistej i jasnej),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru lub ksylitolu, 
  • 1 ½ szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Składniki na sos rabarbarowy:

  • 2 szklanki pokrojonego rabarbaru,
  • ½ szklanki soku pomarańczowego,
  • ok. ½ szklanki miodu (w zależności od kwaśności owoców),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • opcjonalnie: szklanka truskawek.

Sposób przygotowania:

W średnim rondlu umieść rabarbar, truskawki (jeśli ich używasz), sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu, mieszając. Doprowadź składniki do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie, aż rabarbar i truskawki całkowicie zmiękną, tworząc gęsty sos (ok. 15-20 minut). Po tym czasie dodaj ekstrakt z wanilii i wmieszaj miód do smaku. Zdejmij sos z palnika, pozwalając mu ostygnąć. 

W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W oddzielnym naczyniu zmiksuj mleko, jajka i olej. Połącz ze sobą zawartość obu misek, delikatnie mieszając składniki do połączenia. Wlej ciasto do rozgrzanej i lekko natłuszczonej gofrownicy i piecz, aż gofry będą złote i chrupiące. Podawaj z sosem rabarbarowym i świeżymi listkami mięty.

materiał prasowy Breville

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *