Świąteczny mazurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Prawidłowe przygotowanie ciasta to połowa kulinarnego sukcesu.
Składniki na ciasto
- 1 op. migdałów w płatkach KRESTO
- 200 g masła (w temp. pokojowej)
- 2 jajka L + 1 żółtko
- 360 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru drobnego do wypieków
- 1 duża pomarańcza
- 2–3 krople olejku pomarańczowego
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatki
- 1 op. śliwek suszonych kalifornijskich KRESTO SELECT
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej (łącznie 200 g)
- ok. 100 ml śmietany 30%
- 1 średnia pomarańcza
- 1 puszka masy karmelowej
Wykonanie
- Masło, cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka przełóż do misy miksera i ubijaj do uzyskania jasnego kremu (około 10 minut). Dodaj białka, zmiksuj.
- Mąkę przesiej, dodaj proszek, sól i całość dodaj do ubitego kremu. Wymieszaj całość na małych obrotach.
- Dużą pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach i wraz z olejkiem dodaj do misy miksera.
- Dodaj migdały i całość wymieszaj łyżką.
- Nagrzej w międzyczasie piekarnik do 165°C, z funkcją góra-dół.
- Formę (25×30 cm) wyłóż papierem, przełóż ciasto, wyrównaj i piecz do ładnego zezłocenia (ok. 25 minut).
- Ciasto wyciągnij z piekarnika i po około 30 minutach wyłóż na nie masę karmelową.
- Śliwki poprzecinaj na połówki.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.
- Średnią pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj do czekolady, całość wymieszaj.
- Jeżeli czekolada jest za gęsta, możesz dodać odpowiadającą ci ilość dodatkowej śmietanki.
- Połówki śliwek otaczaj w czekoladzie i przy pomocy dwóch widelców lub pincety układaj na cieście.
- Ciasto możesz na koniec ozdobić kawałkami pomarańczy, listkami (gałązkami bukszpanu).