Po zdrowym i pysznym głównym daniu podać można gwóźdź programu – w tym wypadku malinowy sernik z nerkowców.
Jest w 100% roślinny, dlatego posmakuje również osobom, które z różnych powodów wykluczają nabiał ze swojej diety.
Składniki na spód:
- migdały OneDayMore – 80 g
- prażone orzechy nerkowca OneDayMore – 80 g
- orzeszki ziemne OneDayMore – 80 g
- daktyle – 100 g
- sól – 1 szczypta
Krem z nerkowców:
- liofilizowane maliny OneDayMore – 80 g (1 opakowanie)
- orzechy nerkowca – 200 g
- tłuste mleczko kokosowe z puszki – 50 ml
- syrop klonowy – 50 ml
- olej kokosowy – 50 ml
- sól – 1 szczypta
- sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka
Do dekoracji:
- liofilizowane owoce OneDayMore lub ulubione świeże owoce
Przygotuj:
- blender
- formę o średnicy 16-20 cm
Przygotuj wcześniej:
Daktyle i orzechy przełóż do dwóch osobnych miseczek, zalej letnią wodą i odstaw na całą noc, by zmiękły.
Sposób przygotowania:
Daktyle odsączamy z wody i razem z pozostałymi składnikami spodu miksujemy w naczyniu blendera na plastyczną masę. Nie powinna być całkowicie jednolita – pozostawiamy w niej nieregularne kawałki orzechów.
WSKAZÓWKA! Jeśli masa na spód okaże się zbyt sucha, warto dodać więcej namoczonych daktyli, jeśli zbyt rzadka – więcej orzechów.
Masę przekładamy do formy i rozprowadzamy równomiernie po jej spodzie, ugniatając łyżką lub dłonią. Mleczko kokosowe dokładnie mieszamy, by jego stała część połączyła się z płynną. Wszystkie składniki na krem blendujemy na gładką masę, w której będą widoczne jedynie pestki malin. Przekładamy ją do formy, na przygotowany wcześniej spód. Sernik chłodzimy w lodówce przez całą noc, by masa dokładnie stężała. Gotowy, schłodzony sernik dekorujemy z wierzchu świeżymi lub liofilizowanymi owocami.