Łosoś wiosenny z koperkiem i szparagami
fot. mat.pras.

Wiosna kocha lekkie smaki, a łosoś z chrupiącymi szparagami idealnie wpisuje się w ten klimat. Soczysta ryba z chrupiącą skórką, bogata w cenne kwasy omega-3, doskonale komponuje się z lekko podpieczonymi szparagami. Całość podkreśla subtelny aromat świeżego koperku oraz cytryny. To połączenie, które warto często gościć na stole w tym sezonie!

Po miesiącach chłodu i cięższych, rozgrzewających posiłków nadchodzi okres, kiedy mamy ochotę wprowadzić do naszego jadłospisu lekkość i kolor. Warzywa i owoce stają się inspiracją do eksperymentowania w kuchni, a my chętniej sięgamy po dania, które nie tylko zachwycają smakiem, ale są również łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tutaj z pomocą przychodzi air fryer – sprzęt, który pozwala na przyrządzenie potraw z minimalnym dodatkiem tłuszczu, zachowując przy tym pełnię aromatu i chrupkości.

Frytkownica beztłuszczowa to jedno z tych kuchennych urządzeń, które w ostatnich latach zyskały ogromną popularność – i to nie bez powodu. Dzięki technologii obiegu gorącego powietrza pozwala przyrządzać posiłki szybciej, z mniejszą ilością tłuszczu, a przy tym wciąż cieszyć się ich intensywnym smakiem i przyjemną chrupkością. To świetna odpowiedź na potrzeby współczesnej kuchni – zwłaszcza wiosną, kiedy szukamy lżejszych, sezonowych potraw, które dodają energii, są łatwe do zrobienia, a jednocześnie pełne aromatów i tekstur, za które kochamy domowe jedzenie. Urządzenie sprawdzi się o każdej porze dnia – pozwala z łatwością przygotować szybkie śniadania, pożywne lunche, obiady i kolacje, a także przekąski i apetyczne desery mówi Katarzyna Głuszyk, ekspertka marki Breville.

Składniki:

  • 2 filety z łososia,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • pół cytryny,
  • sól morska i pieprz,
  • łyżka oliwy,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania: 

Szparagi umyj, odetnij końcówki, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Filety łososia natrzyj oliwą, przypraw według uznania. Ułóż łososia i szparagi w air fryerze. Piecz przez 12-15 minut w temperaturze 180°C. Podawaj ze świeżym koperkiem. Korzystając z piekarnika, ułóż łososia i szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut w temperaturze 200°C.

materiał prasowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *