linquini
fot. Roleski/mat. prasowe

Linguine świetnie sprawdzi się do dań, w których pierwsze skrzypce gra drób. Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie z bazylią to propozycja oryginalnego podania piersi z kurczaka. Dodatek sosu do kurczaka z czosnkiem Roleski pozwoli odkryć nam nowe smaki.

Składniki ( 4 porcje):

500 g filetów z piersi kurczaka

60 ml oliwy z oliwek

4 dojrzałe pomidory

150 ml Sosu do kurczaka z czosnkiem Roleski

2 ząbki czosnku

pęczek świeżej bazylii

60 g masła

250 g makaronu typu linguine (ewentualnie spaghetti lub tagliatelle)

parmezan

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i dokładnie suszymy.
  2. Mięso kroimy wzdłuż tak, aby powstały grube plastry. Można je również rozbić, jak schabowe. Każdy kawałek nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem z każdej strony.
  3. Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię siekamy.
  4. Makaron gotujemy, aż będzie al dente. Następnie przecedzamy przez sito, ale nie wylewamy całej wody po gotowaniu. Zostawiamy pół szklanki – posłuży nam do zagęszczenia sosu.
  5. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocistobrązowy.
  6. Mięso zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok.
  7. Zmniejszamy ogień i na tą samą patelnię wrzucamy czosnek. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Następnie dorzucamy pomidory oraz Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski.
  8. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Wlewamy kilka łyżek wody po makaronie i gotujemy. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
  9. Wrzucamy makaron i kurczaka. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień. Odstawiamy na chwilę, po czym dodajemy bazylię.

Sposób podania

Serwujemy na głębokich talerzach, posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *