Linguine świetnie sprawdzi się do dań, w których pierwsze skrzypce gra drób. Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie z bazylią to propozycja oryginalnego podania piersi z kurczaka. Dodatek sosu do kurczaka z czosnkiem Roleski pozwoli odkryć nam nowe smaki.
Składniki ( 4 porcje):
500 g filetów z piersi kurczaka
60 ml oliwy z oliwek
4 dojrzałe pomidory
150 ml Sosu do kurczaka z czosnkiem Roleski
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
60 g masła
250 g makaronu typu linguine (ewentualnie spaghetti lub tagliatelle)
parmezan
Przygotowanie
- Kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i dokładnie suszymy.
- Mięso kroimy wzdłuż tak, aby powstały grube plastry. Można je również rozbić, jak schabowe. Każdy kawałek nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem z każdej strony.
- Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię siekamy.
- Makaron gotujemy, aż będzie al dente. Następnie przecedzamy przez sito, ale nie wylewamy całej wody po gotowaniu. Zostawiamy pół szklanki – posłuży nam do zagęszczenia sosu.
- Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocistobrązowy.
- Mięso zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok.
- Zmniejszamy ogień i na tą samą patelnię wrzucamy czosnek. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Następnie dorzucamy pomidory oraz Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski.
- Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Wlewamy kilka łyżek wody po makaronie i gotujemy. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
- Wrzucamy makaron i kurczaka. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień. Odstawiamy na chwilę, po czym dodajemy bazylię.
Sposób podania
Serwujemy na głębokich talerzach, posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego!