Chłodne, listopadowe dni dają się we znaki. Warto poszukać pełnowartościowych i zdrowych przepisów, aby wzmocnić organizm w jesiennym czasie. Na rozgrzanie proponujemy aromatyczną zupę krem z pieczonych pomidorów w towarzystwie makaronu z dyni.
Składniki:
- 500 ml wody Mama i ja
- 1kg pomidorów malinowych
- 1 dynia makaronowa
- 1 batat lub marchewka
- garść (łyżka) posiekanego lubczyku
- sól i pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki tymianku (świeży lub suszony)
- łyżeczka bazylii (świeżej lub suszonej)
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- listek laurowy
- łyżeczka oliwy
Wykonanie:
1. Pomidory przekroić na połówki lub ćwiartki, odkroić twardy środek.
2. Batata obrać i pokroić w plastry.
3. Warzywa skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 25 minut.
4. W tym czasie zagotować w garnku wodę Mama i ja z zielem angielskim i listkiem laurowym.
5. Pomidory i batata wyjąć z piekarnika – zdjąć skórkę z pomidorów i włożyć warzywa do garnka z wodą. Gotować razem kilka minut.
5. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zblendować całość na gładki krem.
6. Zupę podawać z makaronem z dyni makaronowej lub zwykłym, z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można dodać parmezan lub odrobinę śmietany do smaku.
*Makaron dyniowy uzyskujemy z pieczonej dyni makaronowej. Dynię makaronową należy przekroić na pół, wydrążyć pestki, skropić oliwą, doprawić i wstawić do piekarnika na 200°C na około 45-60 minut.
no i supre