Początek wiosny i święta wielkanocne to czas, w którym natura budzi się do życia i zaczyna ukazywać swoje kolorowe oblicze. W tym roku możemy dodać nieco barw naszemu świątecznemu stołowi i przygotować kolorowe jajka na Wielkanoc!
Takie jaja nie tylko wyglądają atrakcyjnie i wspaniale smakują, ale przygotowywanie ich dostarcza sporo frajdy. Dlatego można je przygotowywać z dziećmi, urozmaicając coroczne barwienie jajek w skorupkach.
– Wielkanoc kojarzy się odradzającym życiem, którego jaja są uniwersalnym symbolem – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Ale to również doskonały produkt do kuchennych eksperymentów i przy okazji świąt możemy podejść do niego trochę bardziej kreatywnie niż zwykle. Jaja marynowane były przed wojną popularną przekąską. Warto o niej przypomnieć. Wcale nie musi pozostać tylko egzotycznym wspomnieniem.
Przygotowanie jaj do marynaty
Jaja delikatnie wkładamy do gotującej się wody na określony czas w zależności od tego, jak chcemy mieć ścięte żółtko. Średnie jaja na miękko gotujemy 6 minut, na półtwardo 7 minut, na twardo 10 minut. Czasy mogą się nieco różnić w zależności od wielości jaja. Następnie wyciągamy i szybko schładzamy w wodzie z lodem. W trakcie gotowania, co jakiś czas, delikatnie obracamy, dzięki czemu żółtko ustawi się bardziej centralnie w jajku.
Brązowe Nitamago, czyli jajka po japońsku
Składniki: 6 jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 250 ml wody, 250 ml sosu sojowego, kawałek suszonych alg sushi nori, łyżeczka cukru, 50 ml sake lub octu ryżowego/ jabłkowego.
Sposób przygotowania: Ugotowane jaja obieramy ze skorupek. Przygotowujemy marynatę, wlewając do większego słoja wodę i sos sojowy, z dodatkiem kawałka suszonych alg sushi nori, sake lub octu, soli, cukru i mieszamy. Następnie do słoja wkładamy obrane jaja i umieszczamy w lodówce na około 6-12 godzin.
Różowe jajka w stylu Barbie
Składniki: 6 jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 2 średniej wielkości buraki, kilka goździków, liść laurowy, 1 łyżka miodu, 50 ml octu jabłkowego, 20 ml sosu sojowego, większa szczypta soli, woda.
Sposób przygotowania: Ugotowane jaja obieramy ze skorupek. Przygotowujemy marynatę. Buraczki gotujemy w całości, nie obierając ich. Najpierw jednak je myjemy, układamy w garnku i zalewamy chłodną wodą tak, aby przykryła warzywa. Gotujemy około godziny na niewielkim ogniu do miękkości. Po tym czasie buraki studzimy, obieramy i kroimy na niewielkie części. Pokawałkowane buraki wkładamy z powrotem do garnka dodajemy miód, ocet, sól, sos sojowy. Mieszamy i w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, a następnie ściągamy z ognia i studzimy. Wlewamy do słoja, do którego dokładamy obrane jaja i umieszczamy w lodówce na około 6-12 godzin.
Żółte jaja słoneczne
Składniki: 6 jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 2 czubate łyżki kurkumy, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 20 ml octu jabłkowego, łyżeczka cukru, większa szczypta soli, 750 ml wody.
Sposób przygotowania: Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Przygotowujemy marynatę. Do słoja wlewamy wodę, następnie dokładamy kurkumę, imbir, ocet, cukier, sól i wszystko mieszamy. Wkładamy obrane jaja. Słój z jajami w marynacie umieszczamy w lodówce na około 6-12 godzin.
Niebieskie jaja morskie
Składniki: 6 jaj z Ferm Drobiu Jokiel, ½ kapusty czerwonej, liść laurowy, 50 ml octu jabłkowego, 20 ml sosu sojowego, łyżeczka cukru, większa szczypta soli, kilka ziaren pieprzu.
Sposób przygotowania: Ugotowane jaja obieramy ze skorupek. Kapustę drobno siekamy i przekładamy do garnka. Dodajemy ok. 750 ml wody, ocet, sos sojowy cukier, sól, liść laurowy, sól i pieprz. Wszystko gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Kapustę razem z wywarem studzimy i przelewamy wszystko do większego słoja. Wkładamy jaja. Słój z jajami w marynacie umieszczamy lodówki na około 6-12 godzin.
Na koniec ogólna uwaga do wszystkich przepisów: Im dłużej jaja będą się marynować tym głębiej zabarwi się białko. W marynacie, w warunkach chłodniczych, można je przechowywać do tygodnia.