Po wielkanocnym śniadaniu, przychodzi czas na rodzinny obiad. Przy tej okazji gospodarze mogą zaprezentować swoją kulinarną kreatywność. Dlatego polecamy przygotowanie mniej klasycznego obiadu z odrobiną polskiej słodyczy. Idealnym przepisem na popołudniowy posiłek jest kaczka w sosie malinowym z puree ziemniaczanym.
Kaczka na puree ziemniaczanym z malinowym sosem
Kaczka:
- 2 piersi z kaczki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- szczypta soli
Puree ziemniaczane:
- 700 g ziemniaków
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g masła
Sos malinowy:
- 2 łyżki Konfitury z Malin Herbapol
- 2 łyżki sosu z pieczenia kaczki
Przygotowanie:
Skórę kaczki natnij, natrzyj przyprawami, olejem i odstaw na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smaż piersi pod przykryciem, skórą do dołu, przez 8 minut. Następnie odwrócić i smaż przez kolejne 8 minut. Gotowe mięso owiń szczelnie w folię i odstaw na 10 minut.
Dwie łyżki z powstałego wywaru ze smażenia wymieszaj z konfiturą z malin.
Ugotuj ziemniaki, a następnie ubij na puree z masłem i śmietanką.