Święta przywołują na myśl wspaniałe, wyjątkowe smaki. To dania znane i lubiane, oparte na tradycyjnych recepturach i często serwowane podczas świątecznych spotkań. Ale warto też skorzystać z nowych inspiracji i zaskoczyć gości.
Proponowane przez Sokołów świąteczne dania będą pyszną odmianą, a przy tym są proste w wykonaniu.
Orzechowy schab pieczony z Szynką sarmacką Sokołów i owocami
Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 8 porcji
SKŁADNIKI:
1,2-1,5 kg schabu surowego bez kości Sokołów
1 opakowanie Szynki sarmackiej Gold Sokołów
1 jabłko
1 gruszka
gałązki świeżych ziół do dekoracji
MARYNATA:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy miodowej
3 ząbki czosnku
2 łyżki konfitury z żurawiny
1 łyżka soli ziołowej
1 łyżka nerkowców
1 łyżka migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżeczka mielonych płatków chili
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty. Jabłko i gruszkę kroimy na półplasterki, a plastry szynki przekrawamy wzdłuż na pół. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy na około 1 cm plastry, tworząc kieszonki (nie przecinamy mięsa do końca). Każdą kieszonkę i całe mięso dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Do każdej kieszonki wkładamy po 3 kawałki owoców oraz po 2 kawałki szynki. Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez ok. 70 minut. Gotową pieczeń dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Francuska choinka z Szyneczką tostową z indyka Sokoliki, serem i czarnuszką
Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 1 duża choinka
SKŁADNIKI:
2 opakowania Szyneczki Tostowej z Indyka SOKOLIKI
1 arkusz ciasta francuskiego
3-4 łyżki sosu pomidorowego
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka czarnuszki
1/2 szklanki tartego żółtego sera
1 roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie przy pomocy wykrawaczek do ciasteczek wycinamy gwiazdki w 3 rozmiarach i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Okrawki ciasta chłodzimy i rozwałkowujemy ponownie, tak aby wykorzystać cały arkusz. Z szynki wycinamy gwiazdeczki w ilości odpowiadającej tym przygotowanym z ciasta francuskiego. Gwiazdki z ciasta pokrywamy sosem pomidorowym i posypujemy oregano. Następnie wykładamy gwiazdki z szynki (wykorzystujemy również okrawki, docinając je nożem), równomiernie posypujemy cienką warstwą żółtego sera i obsypujemy czarnuszką. 2-3 najmniejsze gwiazdki smarujemy jedynie roztrzepanym jajkiem. Przy pomocy małego pędzelka smarujemy również boki wszystkich gwiazdek. Tak przygotowaną blachę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Całość pieczmy około 10-12 min, aż ciasto zacznie się ładnie rumienić. Przestygnięte gwiazdki ustawiamy jedna na drugiej w kolejności od największych do najmniejszych, w taki sposób aby utworzyły gałązki choinki. Przez środek delikatnie wbijamy wykałaczkę, na której czubku zawieszamy pustą gwiazdeczkę.
Drożdżowy chlebek z Pasztetem Pieczonym Sokołów
Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 8 porcji
SKŁADNIKI:
1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Sokołów
200 g wody w temperaturze pokojowej
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego
3 łyżki suszonej żurawiny
1 garść orzechów włoskich
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego
gałązki świeżych ziół do dekoracji
konfitura z pomarańczy i żurawiny do podania
PRZYGOTOWANIE:
Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, wlewamy wodę oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pasztet rozgniatamy widelcem, łączymy z serkiem śmietankowym, posiekanymi orzechami, żurawiną oraz czerwonym pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go farszem i zwijamy w rulon, który kroimy na około 5 cm kawałki. Układamy w natłuszczonej tortownicy o średnicy 18-20 cm i odstawiamy na 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) na 45 min. Podajemy z konfiturą z pomarańczy i żurawiny.
Placuszki z Boczkiem Sokołów, kiszoną kapustą i bakaliami
Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 8-9 sztuk
SKŁADNIKI:
1 opakowanie Boczku surowego wędzonego Sokołów
3 jajka „M”
150 g serka homogenizowanego naturalnego
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonych płatków chili
1 szczypta proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 szklanka odciśniętej kiszonej kapusty
2 łyżki migdałów
2 łyżki suszonej żurawiny
8 suszonych moreli
olej do smażenia
serek śmietankowy kanapkowy do podania
gałązki rozmarynu, posiekane migdały, świeża żurawina do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Jajka, serek homogenizowany, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy miksujemy, aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Cebulę kroimy w piórka, a boczek w paseczki. Migdały drobno siekamy, a morele kroimy w paseczki. W misce łączymy kapustę, cebulę, boczek oraz bakalie, wlewamy ciasto i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 4 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, obsypane siekanymi migdałami i udekorowane świeżą żurawiną oraz rozmarynem.