Maj to bogactwo świeżych, sezonowych produktów, dlatego koniecznie wykorzystaj je do przyrządzenia wyjątkowego śniadania. Klasyczne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku gofry to uwielbiany klasyk, który jest banalnie prosty w przygotowaniu.
Podaj je z delikatnie kwaśnym sosem rabarbarowym, tworząc pyszne, wiosenne połączenie. Rabarbar to cenne źródło między innymi witamin C oraz E, kwasu foliowego, błonnika i antyoksydantów – warto korzystać z tego owocu w czasie sezonu!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (dla większej sytości oraz wartości odżywczej posiłku można użyć pełnoziarnistej lub miksu pełnoziarnistej i jasnej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru lub ksylitolu,
- 1 ½ szklanki mleka,
- 2 jajka,
- ⅓ szklanki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Składniki na sos rabarbarowy:
- 2 szklanki pokrojonego rabarbaru,
- ½ szklanki soku pomarańczowego,
- ok. ½ szklanki miodu (w zależności od kwaśności owoców),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- skórka z 1 pomarańczy,
- opcjonalnie: szklanka truskawek.
Sposób przygotowania:
W średnim rondlu umieść rabarbar, truskawki (jeśli ich używasz), sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu, mieszając. Doprowadź składniki do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie, aż rabarbar i truskawki całkowicie zmiękną, tworząc gęsty sos (ok. 15-20 minut). Po tym czasie dodaj ekstrakt z wanilii i wmieszaj miód do smaku. Zdejmij sos z palnika, pozwalając mu ostygnąć.
W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W oddzielnym naczyniu zmiksuj mleko, jajka i olej. Połącz ze sobą zawartość obu misek, delikatnie mieszając składniki do połączenia. Wlej ciasto do rozgrzanej i lekko natłuszczonej gofrownicy i piecz, aż gofry będą złote i chrupiące. Podawaj z sosem rabarbarowym i świeżymi listkami mięty.
materiał prasowy Breville