Gazpacho z krewetkami i słonecznikiem
fot. mat.pras.

Gazpacho to niezwykle popularne danie w kuchni hiszpańskiej, które wzbudza zachwyt swym aromatycznym smakiem. Polecamy szczególnie wersję z dodatkiem krewetek i słonecznika.

Składniki (2 porcje):

  • 800 g pomidorów malinowych
  • 2 ogórki gruntowe
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 1 kromka czerstwego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Na krewetki:

  • 6 sztuk surowych krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki słonecznika KRESTO
  • listki bazylii do posypania

Wykonanie:

  1. Słonecznik upraż na suchej patelni.
  2. Natnij skórkę na pomidorach i zalej je wrzątkiem. Pomidory obierz ze skórki i wytnij twarde części przy ogonkach.
  3. Do kielicha blendera przełóż pokrojone pomidory, obrane ogórki, ząbki czosnku, posiekaną cebulę, pokruszony chleb, ocet i oliwę. Dodaj soli, pieprzu i zblenduj. Przełóż do schłodzenia na
    2-3 godziny.
  4. Krewetki i pomidorki nabij na patyczki do burgerów. Smaż na oliwie razem z czosnkiem
    i pozostałymi pomidorkami. Gdy krewetki będą różowe z obu stron wlej wino, a po odparowaniu dodaj masła.
  5. Gazpacho podaj z prażonym słonecznikiem, oliwą i bazylią.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *