Gazpacho to niezwykle popularne danie w kuchni hiszpańskiej, które wzbudza zachwyt swym aromatycznym smakiem. Polecamy szczególnie wersję z dodatkiem krewetek i słonecznika.
Składniki (2 porcje):
- 800 g pomidorów malinowych
- 2 ogórki gruntowe
- pół małej czerwonej cebuli
- 1 kromka czerstwego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Na krewetki:
- 6 sztuk surowych krewetek
- 1 ząbek czosnku
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 3 łyżki słonecznika KRESTO
- listki bazylii do posypania
Wykonanie:
- Słonecznik upraż na suchej patelni.
- Natnij skórkę na pomidorach i zalej je wrzątkiem. Pomidory obierz ze skórki i wytnij twarde części przy ogonkach.
- Do kielicha blendera przełóż pokrojone pomidory, obrane ogórki, ząbki czosnku, posiekaną cebulę, pokruszony chleb, ocet i oliwę. Dodaj soli, pieprzu i zblenduj. Przełóż do schłodzenia na
2-3 godziny. - Krewetki i pomidorki nabij na patyczki do burgerów. Smaż na oliwie razem z czosnkiem
i pozostałymi pomidorkami. Gdy krewetki będą różowe z obu stron wlej wino, a po odparowaniu dodaj masła. - Gazpacho podaj z prażonym słonecznikiem, oliwą i bazylią.