Wśród wszystkich roślin miododajnych facelia błękitna nie ma sobie równych. Uwielbiają ją pszczoły, cenią pszczelarze i rolnicy. Jej piękne fioletowe łany zachwycają miłośników przyrody, a po pyszny faceliowy miód sięgają chętnie fani zdrowej kuchni i wielbiciele bogatych smaków.
Facelia błękitna w pełni zasługuje na miano królowej miododajnych roślin. Szybko rośnie i zakwita, a wówczas pracowite pszczoły odwiedzają ją przez cały dzień. Dzieje się tak dlatego, że nektar z facelii rozwiniętych rano zostaje wyprodukowany już tego samego wieczoru, natomiast z tych otworzonych popołudniu – rankiem następnego dnia. Nektar i pyłek roślinny to pszczeli przysmak, którego facelia ma pod dostatkiem. I choć na jednym metrze kwadratowym może pracować nawet 30 pszczół, to i tak każda z nich wraca do ula z pełnym wolem i zapasem w koszyczku. W dobrych latach z jednego hektara facelii można uzyskać nawet 400 kg miodu.
Drobnoziarnisty miód faceliowy charakteryzuje się jasnożółtą barwą, słodko-kwaskowym smakiem i ziołowym aromatem. Jego kremowa konsystencja sprawia, że lubią go nie tylko dorośli, ale także dzieci. Jest nieoceniony ze względu na swoje zdrowotne walory. Doskonale wzmacnia układ odpornościowy i wspiera go szczególnie w okresie wzmożonej aktywności fizycznej czy intelektualnej. Jest polecany przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, a także przy nadciśnieniu tętniczym. Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego – działa łagodząco w chorobach żołądka i dwunastnicy. Działa także detoksykująco, dlatego jest polecany osobom, które nie stronią od używek, czy też nadmiaru kawy i herbaty.
Jak każdy prawdziwy miód, miód faceliowy krystalizuje. Proces ten zachodzi w ciągu kilku tygodni do kilku miesięcy od zbiorów. Jednak nawet skrystalizowany ma miękką, aksamitną konsystencję, która łatwo się rozsmarowywuje. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do dań, lecz dopiero spożywany prosto ze słoika w pełni ukazuje swój szlachetny, bogaty smak.
materiał z Pasiek Rodziny Sadowskich